Búrka Bratislava 10.6.2013

Miesto pozorovania: Bratislava, Ivanka pri Dunaji
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Po ničivých povodniach a stredu tlakovej níže nad strednou Európou a následnom tlakovom bahne sa opäť vytvorila tlaková níž tentoraz priamo na úpätí Álp v Nemecku, postupne postupovala na východ, až sa 10.6.2013 „zasekla“ doslova nad Bratislavou a pomaly rozpadla. Už deň predtým som pozoroval nákovy zo vzdialených búrok na severozápade – rozprestierali sa nad severným Rakúskom a Českom, ale k nám neprišli. Dnes už pomerne skoro naskočili prvé cumulus congestus-y severne od Viedne cca. o 11:00 SELČ a vytvorili sa z nich krásne búrky. Fúkal prevažne JZ vietor rýchlosťou 6 m/s, oblaky išli z juhu až juhozápadu. Najvyššia denná teplota dosiahla 27°C. Zaujímavé bolo pulzujúce fungovanie búrok a veľmi pomalý pohyb. Postupne sa cumulus-y vytvárali všade, až sa vytvoril rovno nad Ružinovom taký pás natiahnutý JZ-SV, neskor z jeho východného a západneho okraju začalo hrmieť a na niektorých miestach sa spustil dážď. Táto tzv. prvá búrka žila 25 minút, nebola organizovaná, ešte skôr než začalo hrmieť nemala základňu a bol to taký rozsypaný Cb Calvus. Poobede sa to tu celé zatiahlo círusmi rozpadnutých búrok. Žijúce búrky boli ďalej v Rakúsku a na strednom Slovensku.

Neskôr v podvečerných hodinách som si všimol na radari dosť intenzívnu a relatívne stacionárnu búrku nad Novými Zámkami. Ako sa stred tlakovej níže približoval sa začali oblaky stáčať z JZ na JV a neskôr v moci už išli zo SV! V podvečerných hodinách bol stred níže nad BA. Táto búrka bola ale skoro celá vnorená do oblačnosti, len som videl tmavšiu základňu a svetlejšie odtiene nad tým – updraft, zrejme veža Cumulus-u. Boli vidieť aj záblesky a búrku to začalo stáčať smerom na západ. Neváhal som a rozhodol som sa, že si ju pekne chytím a spravím core punch.

Vyrazil som smer Ivanka pri Dunaji na vyhliadkové miesto severne od Metra. Už po ceste som videl zdravú základňu a cez blesky osvietenú zrážkovú stenu. Búrka vyzerala ako materská loď UFO 🙂 keď pokračovala dobýjať Bratislavu. Zaujímavé bolo bezvetrie pred búrkou a sila búrky, kedže všetky pred ňou počas dňa rýchlo skapali a táto zosilňovala a držala sa dobrých pár hodín. Skúsil som spraviť pár záberov bez statívu.

Ďalej som sa rozhodol ísť do jadra naslepo bez radaru do Zálesia. Myslím si, že som trafil presne stred a vystihol najväčšiu intenzitu búrky. Už v Ivanke sa spustil lejak a nakoniec aj krúpy s priemerom 0,5 až 1 cm! Na konci Ivanky a v Zálesí padali krúpy v silnom lejaku, no nepodarilo sa mi nejaký zobrať a nafotiť, pretože ten lejak bol neskutočný! Úhrn zrážok Ivanka pri Dunaji za túto búrku 49,5mm, hodinový úhrn 30,5l/h! Zrážkomerná stanica BA – Malé Pálenisko namerala celkovo len 22,2mm. V búrke bol premenlivý vietor a občas aj bezvetrie. Most pri Bratislave bol „zaliatý“ – 10cm vody na ceste v oboch smeroch. Blesky boli asi každých 5 sekúnd, väčšinou CG.

Nakoniec búrka došla predsa aj do BA, ale už nie taká intenzívna. Na jednom mieste vo Vrakuni bol ale lejak ako v trópoch 15 minút neprestajne. Nakoniec sa búrka rozpadla na hranici s Rakúskom a do 5h ráno bol búrkovitý dážď. O 5h ráno som sa ešte zobudil na dunenie.