Búrka Bratislava-Prievoz 10.6.2013

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Tento deň som vedel, že tu v Bratislave – Ružinove budú búrky. Popozeral som si všetky modely, aby som sa uistil vo svojich tvrdeniach. Model GFS predpovedal hodnoty CAPE 700 J/kg, LI -3 a model WRF tiež 700 J/kg. Podľa ranných radarových snímkov sa vytvárali prvé búrky v Nemecku, Rakúsku a Česku. Najfotogenickejšie boli dve búrky v Rakúsku o 12:45 SELČ, z ktorých jedna bola nad Viedňou a druhá v okolí Mödlingu a pozoroval som ich z domu v Ružinove – Prievoze.

V okolí Wiener Neustadtu a Neunkirchenu sa v čase 13:45 SELČ vytvorili ďalšie búrkové jadrá, ktoré smerovali na Bratislavu. Západne od rakúskeho jazera Neusiedl am See sa rozpadli. Ďalšie jadrá sa vytvorili o 15:15 SELČ priamo nad Bratislavou, ale klasika do Ružinovu – Prievozu prišiel iba veľmi slabý dážď, ktorý orosil strechy na domoch. Teplota o 15:34 SELČ bola 24,6°C. Vývoj jadier bol značne spomalený slabou relatívnou vlhkosťou 45% vo výške 700 hPa podľa modelu WRF, ktorá spôsobila ich rozpad.

O 20:45 SELČ pri sledovaní TV sa zablyslo na JV od Bratislavy. Neveril som, že tu bude nejaká búrka, pretože už fúkal SZ vietor 2 m/s – klasické prefúknutie. Ale opak bol pravdou a podľa radarových snímkov sa vytvorili v okolí Dunajskej Stredy silné búrky smerujúce na S, SV až SZ. Postupne sa vytvárali ďalšie silné búrky smerujúce z V na Z do Bratislavy. Počas sledovania bleskovej aktivity som uvidel na SV zelenú oblohu, čo značí výskyt krúp. Z búrok bol silný lejak. Fotky viacerých bleskov v slabšej kvalite sú vytiahnuté z videí.