Povodne Bratislava 4.6-7.6.2013

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

10 dní dopredu sa črtala mimoriadna meteorologická situácia… Meteorológovia očakávali značné úhrny zrážok na severnej strane Álp. Situácia mala byť podobná ako v roku 2002. Tlaková níž postupujúca z Francúska cez Alpy až na Balkán, na jej prednej strane výdatné búrky, na jej zadnej strane oklúzie s výdatnými zrážkami, takto sa dá opísať priebeh počasia na začiatku júna.
Zrážky narážali na Alpy zo severnej náveternej strany a tam sa zastavovali, na juh skoro nič neprešlo. Takto postupovalo pár vĺn vo forme oklúzií. Dunaj dosiahol výšku hladiny vody z roku 2002 a neskôr 7.6.2013 dosiahla výška vodnej hladiny 1032cm v Bratislave!

Najprv zasiahli povodne Nemecko, potom ČR, Rakúsko a na Slovensku dosiahli 3. povodňový stupeň len rieky Morava a Dunaj. V Rakúsku stavali mobilné hliníkové zábrany, ktoré som videl aj tu v Bratislave stavať pri Sade Janka Kráľa a v meste, ktoré na moje prekvapenie veľmi dobre odolávali sile vode, trochu presakovali ale na 5cm hrubé a do 2m vysoké zábrany to je perfektné! Dokazujú to aj fotky na jednej strane zábrany 1m vysoká tečúca voda a na druhej strane „sucho“.

Nižšie prikladám súhrnné fotografie z týchto dní.