Búrky Bratislava 1.7.2019

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovatelia: Richard Tóth, Drobec, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

 

Ranná teplota bola o 7:05 SELČ 20,7°C a podľa predpovedného modelu GFS nás čakal ďalší mimoriadne teplý až horúci deň. Drobec písal, že by mal dnes večer prejsť studený front.
V poobedných hodinách písal Rišo s Drobcom o búrkach v Čechách v Prahe a pod Prahou, ktoré sa rýchlo pohybovali zo Z na V. Keď som si pozrel radar, tak v Čechách bola vytvorená rozsiahla línia smerujúca na východ. Tento búrkový komplex úplne obišiel Bratislavu po S strane cez Česko.
O 17:36 SELČ bolo vonku teplo a dusno, teplota bola 35,0°C.

Na Z postupne tmavla obloha a nad Devínom a Dúbravkou sa niečo rysovalo. Ešte o 18:17 SELČ bola teplota 33,6°C. Podľa radaru sa tvorili búrky nad Viedňou a JV od Viedne v Rakúsku, ktoré svojím pohybom na SV prešli nad Malacky a Stupavu. Pred Bratislavou sa rozpadli a nebol z nich ani dážď, i keď podľa radaru malo pršať, ale situáciu som sledoval v záhrade a nepadla ani kvapka. Situáciu som neustále monitoroval a podľa radaru už bola vytvorená ďalšia ale už obrovská línia v Rakúsku smerujúca na Viedeň. Viedenská línia sa spojila s ďalšími búrkami smerujúcimi na SV k Holíču. Z tejto línie chytil Ružinov – Prievoz  iba ,,rozpadnutý chvost,, , pretože zo SZ búrok sa rozfúkal SZ vietor a všetky pekné štruktúry, ktoré tu boli vytvorené, sa rozpadli. Vietor fúkal neskôr v nárazoch odhadom 10-12 m/s.

V Prievoze napršalo ledva 1,5 mm zrážok. Videl som dva CG a CC blesky. Teplota o 20:35 SELČ klesla na 25,6°C. Neskôr po daždi nebol žiadny vietor – bolo ticho, bezvetrie. Teplota o 21:03 SELČ bola 23,3°C. Za celým búrkovým komplexom sa ešte vytvorila v Rakúsku malá búrka, smerujúca k BA. Ešte pred touto búrkou sa pri Bratislave podľa radaru vytvorila ďalšia búrková línia. Teplota o 22:01 SELČ bola 22,5°C.
Keď som počul niekoľko hrmení, ktoré boli čoraz bližšie a bližšie k Prievozu, tak som sa išiel pozrieť z okna, čo sa deje. Keď som videl, že sa blýska na JZ, tak som začal natáčať videá. Zachytil som CG a CC blesky. Línia prešla priamo cez Bratislavu. Teplota klesla o 22:18 SELČ na 22,0°C. Z malej búrky, o ktorej som písal, že sa vytvorila za búrkovým komplexom, bola už vytvorená búrková línia smerujúca k Bratislave. Videl som v nej jeden CG blesk. Z tejto línie opäť v Bratislave pršalo. Celkovo napršalo 5 mm zrážok, čo je veľmi slabé.