Búrky Bratislava a okolie 24.8-25.8.2019

Miesto pozorovania: Bratislava-Ružinov, Prievoz, Dunajská Streda
Pozorovatelia: Peter Kulla, Ivan Škoda, Drobec, Richard Tóth
Autor textu: Peter Kulla

Na JZ v AT som večer videl veľkú nákovu a teplota o 19:35 SELČ bola 27,7°C.
O 19:36 SELČ som písal ďalším stormchaserom, či je to Schneeberg, ale bola to búrka vo Viedenskom Novom Meste. Ivo písal, že to sem nepríde a o hodinu sa to rozpadne. Mal pravdu. Búrka sa rozpadla a ani sem neprišla. Na JZ som videl pár zábleskov a Drobec písal, že pekne vidí obe búrky, ktoré boli na JZ v Rakúsku. Podľa radarových snímok som videl, že búrky v Maďarsku sa pohybujú z JV na SZ. Podľa MSG družice sa kopy búrok v Maďarsku presúvali z V na Z. Situáciu sledoval aj Rišo, ktorý nás informoval, že všetko valí na jazero (Neziderské) a Šoproň.

Situáciu som sledoval na radarových snímkach a aj vonku, kde som pozeral na blýskavicu, ktorá bola na J a JZ v Rakúsku. Neskôr som sa išiel pozrieť aj na V a JV stranu. Na J a JV sa toho ešte veľa nedialo, pretože búrky boli ešte dosť ďaleko, ale Ivo tam videl pekný cumulonimbus. Keď som sa išiel pozrieť opäť na JZ, tak som zacítil fúkanie vetra. Teplota o 22:19 SELČ bola 24,6°C a Drobec písal, že je u neho v Dunajskej Strede ešte väčšia kopa ako pred chvíľou. Išiel som si zobrať anemometer a išiel som von zmerať rýchlosť vetra a smer vetra. O 22:22 SELČ fúkol v Prievoze JZ vietor rýchlosťou 4,7 m/s a Drobec počul u seba aj hrom z tej kopy a mal totálne bezvetrie. O 4 minúty neskôr bol náraz vetra z JZ 6 m/s a o 1 minútu 6,2 m/s. Pomaly bol vietor silnejší. O 22:48 SELČ fúkol JZ vietor 6,9 m/s. Teplota pred búrkou bola 25,5°C.

O 22:53 SELČ písal Rišo, že Bratislavu trafí nejaký zlepenec od juhu a v Ružinove sa dvihol vietor. O 23:06 SELČ som z okna niečo počul šušťať – boli to najprv veľké kvapky a hneď na to sa spustil lejak. Pršalo veľmi silno. Teplota počas búrky a lejaku klesla na 22,3°C o 23:16 SELČ. Z búrky napršalo 16 mm zrážok. O 23:49 SELČ písal Ivo, že boli krásne blesky, už nepršalo a CG a CC blesky udierali.
Do Bratislavy smerovala z Maďarska ďalšia búrka a na Drobca išli tri búrky, z ktorých Dunajskú Stredu jedna obišla po západnej a druhá po východnej strane. Stredná búrka išla na Drobca.
O 00:18 SELČ písal Drobec: “nevedel som, kde sa mám skôr pozerať – všade dookola blikali blesky. A o 00:24 SELČ už bola búrka nado mnou (Dunajskou Stredou). V priemere bolo 10 CC bleskov a jeden CG blesk a silno blikali. O 00:42 SELČ udierali blesky okolo mňa. Jeden blesk udrel do domu cca. 100m odo mňa a ďalší ešte bližšie – rovno na trávu pred barák na voľný pozemok. Prvý blesk udrel vo vzdialenosti 0,5 km a ďalšie dva blesky vo vzdialenosti 1,1 km”.
Po 1:14 SELČ som videl pred búrkou luftmasu, z ktorej sa rozfúkal J vietor s nárazom 6,9 m/s. Neskôr bol vietor z JZ 4,4 m/s.

Podľa radarových snímok sem do Bratislavy smerovali z Maďarska ďalšie búrky. V búrkach boli blesky typu CC a aj CG. Keďže ďalšie búrky mali doraziť do Bratislavy v hlbokej noci, tak som si išiel o 02:01 SELČ ľahnúť. Spať sa moc nedalo, keďže bola vonku v diaľke a postupom času aj bližšie poriadna blýskavica – niekoľko kanálové blesky a divoké hromy. O 02:57 SELČ som vybehol z postele pozrieť sa, čo sa deje na oblohe a o 03:00 SELČ som zaľahol. Ale stále hrmelo a jeden posledný hrom bol extrémne dunivý, ktorý sa ozýval až do diaľky a niekoľko krát buchol (ako ohňostroj).
Ráno ma zobudili opäť hromy a teplota o 06:29 SELČ bola 18,8°C. Vstal som z postele a pozrel som radar. Bratislavu podľa radarových snímok obišiel po východnej strane obrovský búrkový komplex. Obliekol som sa a išiel som sa pozrieť koľko napršalo z nočných búrok, pretože podľa radarových snímok sem smeroval dážď z JV a viac-menej už aj slabšie kvapkalo – pršalo.
Z nočných búrok (po 1:14 SELČ) pribudlo 13 mm zrážok. Nad Bratislavou – Prievozom sa spustil dážď a kde tu v okolí sa silno blyslo a zahrmelo – búrka bola vnorená v zrážkach. Z tejto rannej búrky pribudlo 8 mm zrážok. Teplota po daždi bola 18,1°C o 08:29 SELČ. Celkovo napršalo v Prievoze 37 mm. O 09:26 SELČ písal Drobec, že tri búrky dali dokopy za noc 76 mm zrážok v Dunajskej Strede a ráno videl zelený blesk. Rišo písal o 10:41 SELČ, že ho jeden hrom až z postele postavil. Ivovi sa podarilo zachytiť pekné CG blesky.