Búrka Bratislava 30.4.2019

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Ivan Škoda, Drobec, Richard Tóth, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Dnešný deň som nečakal, že budú búrky. Bol som veľmi milo prekvapený, keď som videl kopovitú oblačnosť na SZ.
Po prihlásení sa na Flock som informoval chalanov, že bola kopovitá oblačnosť na Z-SZ. Ivan Škoda písal, že pri Ostrave boli blesky a to zrážkové pásmo sa nasúva sem, ale obíde nás po západe a že na Malacky ide búrka-videl kopovitú oblačnosť na SZ.

Pozrel som si radar a sledoval som, čo sa bude diať. Pred búrkou bola teplota o 16:18 SELČ 13,6°C. Hodnoty CAPE boli podľa modelu GFS 200 J/kg a LI 0. Podľa radarových snímkov sa vytvorila búrková línia. Ako písal Ivan, že nás to obchádza, tak sa aj stalo. Myslel som, že bude v Prievoze aspoň dobre liať, pretože napravo od línie na S-SV sa vytvárali ďalšie bunky.
V Prievoze popadalo najprv pár kvapiek, potom bol taký slabučký dážď, z ktorého napršalo 0,5 mm zrážok. Drobec písal, že búrka sa dosť rýchlo pohybuje – rýchlosťou cca. 60 km/h. V búrke boli aj CG aj CC blesky. Ivan Škoda písal, že hromy boli slabé pri pekných CG bleskoch. Aj ja som sa čudoval, že po tých CG bleskoch, ktoré som videl, boli dosť slabé hromy. Po daždi bola teplota o 19:44 SELČ 13,4°C.