Búrka Bratislava 4.9.2018

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Drobec, Richard Tóth, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Dnešný deň som nečakal, že budú búrky. Teplota ráno o 06:26 SELČ bola 16,8°C. Obloha bola zamračená a vôbec vonku nevyzeralo, že bude dnes teplo. Pofukoval slabý S vietor odhadom do 0,5 m/s. Po 16:00 SELČ som si všimol na oblohe šedú kopu a na SV boli ďalšie cumulonimby – vzniknuté búrky. Pozrel som si radar a videl som, že sem do Bratislavy idú zo SV búrky a Ružinov už jeden silný búrkový komplex obišiel po JV na JZ.

Na východe bola strašná čierňava. Ja som sa nachádzal na Bajkalskej ulici a na oblohe to vyzeralo hrozivo. Z Bajkalskej ulice od zástavky Prístavný most (smer do Ružinova) som zrýchlil krok a miestami som aj utekal, pretože v búrke boli určite krúpy a silný lejak a Drobec písal, že v búrke udierali silné blesky každú sekundu. Fúkal Z vietor odhadom 2-3 m/s. Cestou som videl jeden CC blesk. Búrka mala pekný shelf cloud. Teplota pred búrkou o 17:03 SELČ bola 20,6°C. Počas sledovania búrky som videl, že búrkové jadro obišlo Ružinov po JV na J. V búrke bol slabý dážď a prevažovali CG blesky. Teplota počas dažďa o 17:39 SELČ bola 18,7°C. Napršalo 1,5 mm zrážok. Teplota o 18:31 SELČ bola 18,0°C. Podľa modelu GFS boli na 18h. hodnoty CAPE 200 J/kg a LI 0.
Do Bratislavy smerovali ďalšie búrky zo SV. Rišo písal, že ide niečo zase od S. Najväčšie búrky išli na Riša na Kolibu. Rišo písal, že dunelo ďaleko od neho, blesky videl na západe a potom na SV, boli elektricky slabé a rozpadával sa im predok kvôli ochladeniu a malej energii, ktorú už v Bratislave vysalo. Rišo odhadoval, že búrky budú mať málo energie, max. tak na dážď čo sa aj neskôr potvrdilo. Teplota počas dažďa o 19:51 SELČ bola 18,4°C. Napršalo 5,75 mm zrážok. Teplota o 21:46 SELČ bola 17,9°C.