Búrka Bratislava-Prievoz 30.7.2014

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Pre tento deň vydali výstrahy estofex I. stupňa a rakúsky skywarn II. stupňa na východnú časť Rakúska pre silné búrky s krúpami a silným dažďom. Podľa modelu GFS boli hodnoty CAPE 700-800 J/kg a LI -3. CAPE podľa modelu WRF bol 700 J/kg. Vlhkosti bolo 80% vo výške 3 km, keďže tento týždeň a aj predchádzajúci prevláda teplé a dusné počasie.

Podľa radarových snímkov okolo 09:30 SELČ sa vytváralo búrkové jadro v okolí Kaposvaru v Maďarsku, ktoré smerovalo z J na S priamo na Bratislavu. Postupom času sa povytvárali početné búrkové jadrá, ktoré smerovali SZ od Bratislavy na Viedeň. Okolo 14:15 SELČ zasiahli Bratislavu búrkové jadrá, z ktorých najsilnejšie bolo o 15:15 SELČ. V Prievoze napršalo 14 mm zrážok. Teplota o 17:01 SELČ bola 24,1°C.

Po búrke som naďalej sledoval ako sa vyvíja búrková činnosť na radaroch a na oblohe. V čase 19:45 SELČ sa v Maďarsku formovala búrková línia, ktorá za cca. 1 hodinu dorazila k Bratislave so shelf cloudom. Teplota pre búrkou bola 22°C. Po prejdení shelf cloudu sa spustil južný vietor v nárazoch do 5 m/s. Ešte pred tým ako začalo pršať som do mobilu zachytil funnel cloud, ktorý svojou mohutnosťou vyzeral ako tornádo. V búrke bol silný lejak, blesky typu CG- a CC. Z nočnej búrky napršalo 26mm zrážok. Fotky sú vytiahnuté z videa.