Búrka Bratislava-Prievoz 3.8.2014

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Podľa predpovedných modelov vydal estofex výstrahu I. stupňa a rakúsky skywarn výstrahu II. stupňa pred silnými búrkami, malými krúpami a silným dažďom. Podľa modelov GFS bol CAPE 900 J/kg a LI -4 a WRF bol CAPE 1000 J/kg. Ráno cca. o 09:00 SELČ bolo prevažne slnečno. Približne o 40 minút som už videl na oblohe prvé cumuli. Postupom času začali byť na oblohe oblaky typu cumulus congestus pileus. O 11:30 SELČ sa pri Prievoze vytvoril Cumulonimbus s peknou malou základňou, z ktorého som počul 1 hrom a bol z neho slabší dážď.

Teplota po tejto kvázi prehánke bola 28,3°C,Všade na okolo sa neustále vytvárala kopovitá oblačnosť. O 30 minút sa rozpútali na oblohe búrkový komplex s mnohopočetnými jadrami so silným lejakom a extrémne silnými bleskami typu oblak – zem a duňavými hromami. Teplota počas búrok bola 25,2°C. V Prievoze napršalo 96mm zrážok. Po búrke boli zaplavené ulice: napr.: Bajkalská, Domové role, Parková, Krásna, Mlynské Nivy. Blesky som natáčal za oknom a aj pri otvorenom okne. Fotky som vytiahol z videa z mobilu a aj fotoaparátu.

Po búrkach zostalo i naďalej teplo a veľmi dusno, ale búrky sa vytvárali mimo Bratislavy. Až večer asi okolo 20:00 SELČ sa vytvorila búrka nad Devínskou Novou Vsou, ktorú som pozoroval z domu a aj vonku. Postupne sa vytvárali ďalšie búrky v smere západ – východ. Teplota o 21:47 SELČ bola 22,8°C.
Nad Prievozom sa tiež vytvárali jadrá, z ktorých vypadlo iba pár kvapiek, keďže sa rozfúkal studený SZ vietor v nárazoch do 6m/s. Vietor schladil teplotu na 20,2°C. Po utíšení vetra sa o 22:30 SELČ JZ od Prievozu vytvorili dve jadrá, z ktorých napršalo 13 mm zrážok. Teplota po daždi bola 21,3°C.