Búrka Bratislava 13.7.2014

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Už doobeda rástli pekné kopy všade naokolo avšak estofex predpovedal len búrky bez nejakých extrémnych javov na naše územie. Prevládalo juhozápadné prúdenie, bez prechodu studeného frontu. Riadiaca tlaková níž bola situovaná západne od Francúzska. Neskôr poobede sa začali objavovať aj Cumulusy Congestusy a bola pekne vidieť slabá inverzia asi v 6-7 kilometrcoh výšky, kde sa vrchy oblakov rozlievali najprv do altocumulusovej nákovy, neskôr sa táto inverzia rozpadla a vznikli prvé búrky. Zase sme mali šťastie, keď sa búrka vytvorila 50km juhozápadne od Bratislavy a okolo nej, resp. pred ňou ďalšia slabá izolovaná nad Pezinkom.

Na juhozápade sa to začínalo pekne formovať a už boli počuť aj prvé hromy. Pred celým (malým) komplexom vybuchovali ešte ďalšie kopy, ktoré sa vnorovali do Ac. Na sever bol vidieť pekný izolovaný prúd zrážok. Ako som filmoval postup búrky vyšľahol prvý flash zo severnej niekam dosť blízko mňa, ani 5 sekúnd som nenarátal a už dunelo. To bol prvý a posledný hrom z tej búrky a taký náhodný, no určite CG. Začal ale fúkať severný vietor z tejto búrky, čo len pomáhalo tejto JZ búrke, na ktorej sa vytvoril pekný wall cloud a fúkalo proti jej smeru! Toto ešte viac zintenzívnilo túto slušnú búrku.

Okolo 15:30 SELČ už začalo liať, postup búrky bol celkom pomalý. Postupne padali stredné až veľké kvapky, ktoré začal downdraftový vietor pekne rozprašovať. Zrážky trvali cca. polhodinu, no intenzívne zrážky trvali aj 20 minút! Odhadom mohlo spadnúť 25mm zrážok, čo aj letisková zrážkomerná stanica potvrdila. Vo Sv. Juri spadlo až 34mm zrážok, čo pripisujem tomu severnému jadru + hlavnej búrke.

Po prechode búrky boli zaplavené podchody a niektoré ulice. Búrka sa stihla ešte pred Trenčínom úplne rozpadnúť (žiadne zrážky a len cirus), takže sme mali zase šťastie, plný zásah! Už som mal pocit, že nás to po východe obíde. Predposledný výjazd na búrku, kedy som sa ja a Drobec vydal na juhovýchod Bratislavy dopadol presne tak, ako teraz z pohľadu trenčanov, keď došiel nad nich len tenký oblak bez zrážok.