Línia Búrok Západné Slovensko

Miesto pozorovania: Diaľnica TT-NR, Hájske a okolie
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

 
Dnešná cesta smerom na stredné Slovensko bola ako naplánovaná na lovenie búrok v ich najsilnejšom štádiu. Z Bratislavy som vyrazil cca. o 17h a už som videl na východe krásne cumulonimbusy. Síce boli len single cell, ale aj tie vedia narobiť šarapatu pri pomalom postupe.

Celý tento týždeň pretrvávala búrková hmota takmer nad celou Európou a prevažne bez pohybu. Búrky sa tvorili každý deň a ich najväčšou hrozbou boli bleskové povodne na miestach kde spadlo veľa zrážok na relatívne malom území. Niekde sa vyskytli aj krúpy, ale búrky tentoraz nemali supercelárny charakter.

Cumulonimbusy sa dávali pekne do línie Sever – Juh, dá sa povedať že sa naťahovali od Trenčina až do Galanty. Pred Trnavou som už nabehol pod ich základne, no škoda, že sa práve cesta stáčala od Trnavy na JV. Jedna väčšia bunka bola kúsok východne od Trnavy, ďalšia smerom na JV. Videl som ako si tá južná cucá energiu z juhu, kde ju ešte podsvecovalo slnko.

Postupne sa línia uzatvárala, tak si vravím nebudem nikde zbočovať, prejdem diaľnicou rovno cez tú líniu, keďže smer cesty bol presne do jedného jadra. ALE…

Samozrejme, že sa vyskytovalo aj oko po mojej ľavej strane a už som videl ako to na mňa čaká a ešte sa aj diaľnica začala krútiť tým smerom, vravím si nie je možné, že zase prejdem bezbúrkovým pásmom. Tak toto nie! Hneď prvý zjazd z diaľnice Mladý Háj – Hájske a pekne do južnej búrky. Lenže akosi bola táto dedina slepá a to naozaj sa dá do nej dostať len jedným smerom, ostal som na okraji jadra tej búrky. Ťažko povedať, či sa rozpadne alebo bude silnejšia, zrážky boli nie moc výdatné, zopár bleskov tiež ale nič výnimočné. Chvíľu som ju sledoval a pomaly sa moje kolesá nečakane zabárali do blata na okraji poľa. Po pár minútach som sa rozhodol pokračovať v ceste, ledva som sa vyhrabal z toho bahna na tej samote…
 

Podľa radaru a smeru mojej cesty som sa rozhodol ísť ešte do tej severnej bunky cez Dvorníky, smer Hlohovec. Dobre som spravil. Búrky nevyzerali organizované, ale viacmenej boli stacionárne a presne táto jedna stála nad Hlohovcom asi 30 minút. Následky sú zatopené ulice a riavy blata a vody z kopcov a polí. Bleskovo to nebolo až tak aktívne, ale za to lejakom slušné. Krúpy sa nevyskytli nikde, jeden strom alebo jeho časť bola zvalená na cestu pravdepodobne úderom blesku pretože v strede týchto búrok bolo bezvetrie! Pri Trnave z toho komplexu vyfukovalo von čiže predpokladám zo severovýchodu. Doplnil som aj fotografiu poľa, ktoré je viditeľne pováľané, pravdepodobne silným downburstom.

Škoda, že som nezostal v tom Hájskom alebo v okolí Galanty dlhšie, vraj tam boli riadne vytápačky a aj krúpy podľa Rišových informácií.
Navyše línia ktorá sa z celého komplexu singlecell buniek vytvorila, vyprodukovala aj v Komárne a okolí cca 2cm krúpy(miestami aj viac).