Búrka Bratislava 6.6.2018

Miesto pozorovania: Bratislava a okolie
Pozorovatelia: Ivan Škoda, Drobec, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

Synoptická situácia ostala zachovaná z minulých týždňov, nevýrazné tlakové pole nad celou Európou, s jedným rozdielom a to celkom výrazná tlaková níž so stredom nad Sardíniou. Estofex natiahol level 1 až nad naše územie, strih vetra nebol nejak výrazný a predpokladal som opäť len nejaké single alebo multicell búrky, nič organizované s dlhou výdržou.

Samozrejme ako prvé sa začali vyskytovať búrky nad kopcami stredného Slovenska a v Alpách. V prevažne južnom prúdení sa v Maďarskej nížine vyskytovali búrky len sporadicky, jeden dva single celly s životnosťou polhodinu až hodinu.

Okolo 14h sme sa s Drobcom zhodli na tom, že búrky postupujú úplne odlišným smerom, jednak búrky na východe Álp, západne od NeusiedlerSee smerovali na SV a búrky zo stredného Slovenska sa presúvali smerom na JZ, teda aspoň ich jadrá a celkový posun / backbuild bol viacmenej na juh až západ, čo bolo veľmi prekvapivé, až sa zhlukli do neúplnej línie niekde pri Trnave, kde mali najväčšiu intenzitu a postupovali na Bratislavu. Vravíme si ak to pôjde takto ďalej, tak sa môže spraviť konvergencia rovno nad Bratislavou, samozrejme s úškrnom a ironicky myslené, pretože takéto veci sa málokrát vyskytnú nad povestnou Bratislavou kde nikdy nič nie je.

Sledovali sme teda východné búrky, obloha bola zatiahnutá cirusmi a nákovou z Rakúska, kde tu sa snažili nejaké Congestusy vybuchnúť ale márne, chýbala im sila. Akonáhle bolo vidieť nejakú štruktúru húľavy a počuť prvé hromy z V búrky, vietor zosilnel a stočil sa na severovýchod. Samozrejme, že z tých búrok vyfúklo a ochladilo sa, čiže ani jedna búrka nedôjde do BA. Východná búrka slabla, západná tiež. Ale prekvapivo sa tá rozpadajúca búrka z východu stále tlačila a tlačila proti prúdeniu, až nakoniec začalo pršať zo strednej vrstvy oblakov. Na podiv sa búrka trošku regenerovala a vytvorili sa nové jadra už v existujúcom komplexe a v zrážkach. Veľmi zaujímavé bolo totálne utíchnutie vetra. V tomto momente boli jadrá všade okolo východnej časti BA, na S, na SZ, na JZ a na JV. To JV jadro sa rozšírilo nad celú BA, pršalo mierne a kde tu zablúdil nebezpečný CG blesk medzi nič netušiacich sprostých ľudí, ktorí merajú intenzitu búrky asi na základe sile vetra, množstva zrážok a množstva slnečného žiarenia, pretože práve také búrky sú najnebezpečnejšie pre takýchto ľudí, ktorí majú dekel nad hlavou a zaujíma ich len či prší alebo je zima, nič viac.

Bol som vybavovať pár vecí a lejak sa začal zintenzívňovať až som sa začal čudovať, odkiaľ to toľko šťavy bere. V meste sa spustil totálny tropický lejak ako už dávno nie a pribudli spodné oblaky ako keby veľmi nízko položené základne Cumulonimbov. Hodinu som nemohol ani z auta vyliezť, len som pozoroval prietrž mračien a hneď vedel, že Bratislava má zarobené na dopravný kolaps! Do toho začali šľahať CG z neidentifikovateľných smerov v tej dažďovej hmle.

Takáto situácia nastane možno raz za 20 rokov práve tu, kde sa 2 outflow boundaries stretnú a ešte zafunguje backbuilding, bravó neskutočné! Celoplošne zaznamenala Bratislava zrážky 40 mm + za 3 hodiny! Mesto bolo pod vodou, no chaos. Na konci sa nám veľký CB odvďačil fotogenickou dúhou a CC bleskami za ňou. Dokonalá búrka!