Búrka Bratislava 12.7.2017

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Dnes prevládal horúci a dusný deň. Keď som dnes išiel do obchodu Hornbach pri letisku, tak som videl nad Kamzíkom čierňavu – tmavé spodky oblakov a na JZ bielu kopu – Cumulonimbus. Bral som to ako klasické prehánky, ktoré sa vytvoria, vypustia zrážky a potom sa aj rozpadnú. Aj keď som bol na večer v záhrade, tak sa pomerne silnejšie rozpršalo a už som čakal, že vyletí z oblohy blesk a nič. Z tejto prehánky napršalo 0,45 mm zrážok.

Cca. okolo 20:30 SELČ som videl po celej oblohe nad horizontom tmavú oblohu a mal som pocit, že počujem hromy. Keď som si pozrel radar, tak som videl ako sa spájajú búrkové bunky do jednej väčšej bunky smerujúcej z JZ na SV na Bratislavu. Pozrel som sa von z okna otočeného na západ a videl som vytvorený shelf cloud. Odfotil som si ho a pozrel som sa ešte aj z balkóna otočeného na východ ako vyzerá shelf cloud odtiaľ. Rýchlo som sa obliekol do športového oblečenia, zobral mobil a fotoaparát, vytiahol som bike a makal čo to dalo na pole bývalého poľnohospodárskeho družstva odchasovať túto búrku. Pri prechode shelf cloudu zo západu na východ som videl v búrke CG a CC. Asi po cca. 5 minútach sa z búrky rozfúkal silný južný vietor odhadom 10 m/s.

Keď búrka prešla ďalej na východ, tak som sa aj ja presunul na východ, ale keďže bola nado mnou nákova, tak som sa po pár minútach radšej vrátil späť na druhé pole, kde je perfektný výhľad na východ. V búrke sa blýskalo každé 2-3 sekundy a prevažovali blesky typu CC. V kontakte som bol so stormchaserom Rišom a neskôr so stormchaserom Ivanom. Blesky z búrky som natáčal do mobilu a do fotoaparátu. Keďže mi dochádzala batéria v mobile, tak som sa vrátil späť domov. Po návrate domov som pozrel radar a na SZ bola búrková línia, ktorá smerovala na východ.
Keď už prešla a z okna som videl, že je na SV, tak som opäť o cca. 5 minút vybehol natočiť nočné blesky na pole.
Model GFS predpovedal hodnoty CAPE na nočné hodiny CAPE 300 J/kg a LI -3.