Zvlnený studený front Bratislava 1.9.-3.9.2018

Miesto pozorovania: Bratislava, Dolný Chotár
Pozorovateľ: Drobec, Peter Kulla, Richard Tóth

Peter Kulla, Bratislava, 1.9.2018:

Podľa predpovedí na dnešný deň mali byť silné búrky s veľkým množstvo zrážok, ktoré mali spôsobiť záplavy. Estofex nám dal výstrahu 2. stupňa. Podľa modelu GFS boli hodnoty CAPE v ranných hodinách 10 J/kg a podľa radarových snímkov, ktoré som si pozrel po rannom vstávaní o 6:45 SELČ, boli vytvorené búrky na SV Slovinska pri Maďarsku a ich pohyb bol z juhu na sever. Teplota o 07:25 SELČ bola 18,2°C.

Ranná obloha bola prevažne zamračená, kde tu vykuklo slnko. Videl som, že je labilita, pretože za stratocumulusmi bola poskrývaná kopovitá oblačnosť. Na oblohe sa postupne vytvoril nimbostratus a do Bratislavy sa blížila ranná búrka, o ktorej písal Drobec. Teplota pred búrkou o 08:54 SELČ bola 19,8°C. V búrke prevládal silný lejak a teplota počas lejaku klesla na 19,2°C. Z lejaku napršalo 9 mm zrážok. O 09:59 SELČ písal Rišo, že mu od juhu hrmí z rozsypaných jadier a valí na neho (Dolný Chotár) multicela, ale všetko bolo skryté v nízkej oblačnosti a nebola žiadna štruktúra oblakov. Pre Bratislavu platila podľa SHMÚ výstraha I. stupňa pred búrkami.
Po daždi klesla teplota o 11:14 SELČ na 17,3°C. CAPE mal na 9 h. hodnoty 50-100 J/kg podľa modelu GFS. Teplota sa pomaličky zvýšila na 17,7°C o 12:20 SELČ. Na niektorých miestach bolo na oblohe modré nebo a začala sa dynamika rastu kopovitej oblačnosti. Model GFS predpovedal hodnoty CAPE na 12h. 400 J/kg a LI -2 a na 15h. 700 J/kg a LI -2 až -4. Na východe som už počul hrmenie a podľa radarových snímkov bola už vytvorená búrka nad Kvetoslavovom. Teplota o 13:28 SELČ bola už na 18,8°C. Podľa radarových snímkov smerovali do Bratislavy ďalšie búrky z Maďarska.

O 14:55 SELČ dorazili búrky do BA a v Dúbravke som videl cez okno šedú tmavú oblačnosť (čo je vonku koniec sveta?). Išiel som sa pozrieť, čo sa vonku deje a Kamzík som vôbec nevidel, pretože bol zahalený v šedom stratuse a z kopca sa už vyparovali zrážky. Odhadujem, že cez Dúbravku, kde som sa nachádzal, prešli tri búrkové bunky s veľmi silným lejakom. Medzi búrkovými bunkami boli krátke prestávky bez dažďa. Podľa radarových snímkov bol po 15 hod. pohyb búrok z J-JV na S-SZ. Počas odchodu z Dúbravky cca. po 17:30 SELČ sa opäť spúšťal dážď, ktorý sa zmenil na lejak a na juhu boli záblesky ďalšej búrkovej bunky. Cestou som videl z Lafranconiho mostu jeden CG blesk a druhý CG blesk som videl z Einsteinovej ulice. Oba blesky udreli v Petržalke a stále prevládal silný lejak. Na Prístavnom moste fúkal JZ vietor. Pred malým tunelom smerom zo Slovnaftu bolo policajné auto a neskôr aj požiarnické auto a bola zastavená premávka na Bajkalskej ulici smerom do Ružinova kvôli zatopenému dopravnému úseku. Lejak ustúpil a na ulici Mlynské Nivy (vstup do Prievozu) boli na ceste hektolitre vody. Po príchode domov boli na uliciach zaplavené chodníky a trávniky. Pre Bratislavu platila podľa SHMÚ výstraha II. stupňa pred búrkami.

O pár minút neskôr som sa išiel pozrieť koľko napršalo do zrážkomera. V čase 18:08 SELČ už bola na JZ od BA vytvorená ďalšia búrka, v ktorej som videl záblesk. V zrážkomery bolo napršaných vyše 40 mm zrážok. Po úprave zrážkomera napršalo zatiaľ z poobedných búrok 43 mm. Teplota o 18:32 SELČ bola 17,1°C. Podľa radarových snímkov o 18:35 SELČ prechádzala Bratislavou-Ružinovom ďalšia búrka a spustil sa opäť silný lejak, z ktorej napršalo 12 mm zrážok. Za touto búrkou postupovali podľa radaru ďalšie búrky do Bratislavy z Maďarska. Teplota o 19:26 SELČ klesla na 16,6°C.
Na Riša sa valili dve búrkové línie. V čase 19:30 SELČ sa opäť rozpršalo podľa radarových snímkov a opäť bol miestami lejak. Teplota o 20:12 SELČ sa mierne zvýšila o 0,2°C na 16,8°C.
Pre Bratislavu platila podľa SHMÚ výstraha už III. stupňa pred búrkami. Teplota o 20:44 SELČ opäť klesla na 16,6°C. Z dažďa pribudlo do zrážkomera do 21:38 SELČ ďalších 11 mm zrážok. Po vyfotení a vrátení zrážkomera na svoje miesto sa blýskalo na juhu a postupne začalo opäť pršať. Podľa radarových snímkov obišla Bratislavu východne druhá búrková línia, ktorá zasiahla Riša v Dolnom Chotári. Odhadujem, že pršalo cca. do 23:00 SELČ a napršalo ešte 4 mm zrážok. Po 23:00 SELČ som ešte počul húkačky požiarnikov. Teplota o 23:47 SELČ sa trošku zvýšila na 16,7°C. Tieto búrky sa nedali moc natáčať, pretože na ktorejkoľvek strane sa blýskalo a ako písal Drobec, bolo to vnorené do šedého. Celkovo mohlo prejsť cez Bratislavu do 15 búrkových buniek podľa radarových snímkov. Keď zhodnotím tento deň, tak z nočnej búrky napršalo 3 mm, z rannej búrky 9 mm, z poobedných až večerných búrok 43+12=55 mm, z ďalších nočných búrok 11+4=15 mm, tak celkovo napršalo 82 mm za jeden deň.

Peter Kulla, Bratislava, 2.9.2018:
 
Dnešný deň sa podľa družice pekne točila tlaková níž so stredom v Chorvátsku, kde po jej zadnej strane prúdil do západnej časti Slovenska teplý a vlhký vzduch. Estofex nám dal výstrahu 2. stupňa. Opakovala sa rovnaká situácia ako predošlý deň 1.9.2018 – tvorba silných búrok a ich postup z JV na SZ.

Model GFS predpovedal na 15h. najvyššie hodnoty CAPE 1300 J/kg a LI -4 až -5. Po cca. 12h. boli na oblohe cumulusy.
Podľa radaru o 13:15 SELČ sa nad Prievozom zamračilo a spustili sa veľké kvapky. Bola to kratko trvajúca prehánka – malá zrážková bunka. O 15:23 SELČ bola najvyššia denná teplota 21,5°C. Pocitová teplota mohla byť odhadom aj viac ako 25°C, tak pražilo na slnku. Podľa radarových snímkov boli vytvorené búrky pri Balatone, ktoré som tipoval, že prídu do Bratislavy v noci alebo až ráno. Hodnoty CAPE boli na 18h. 1000 J/kg a LI -3 podľa modelu GFS.
Vo večerných hodinách o 18:58 SELČ bola vytvorená na Z kopovitá oblačnosť, ktorá sa ale rozpadla. Teplota o 18:57 SELČ bola 19,8°C. V diaľke som videl na Z a SZ ďalšie šedé cumulonimby. Pre Bratislavu platila podľa SHMÚ výstraha I. stupňa pred búrkami. O 21:04 SELČ som videl z balkóna ako sa blýska na JV. Pozrel som si radar a uvidel som jeden búrkový komplex a jednu búrkovú líniu. Búrkový komplex postupoval z Maďarska do Rakúska a línia už zasahovala z Maďarska na Slovensko. Ivan písal, že sa to prebuduje do jednej veľkej búrky a to oko, čo ide na Bratislavu sa dotvorí. Presne sa to aj začalo diať a už podľa radaru sa v oku vytvorila malá bunka. Išiel som sa pozrieť ako to vyzerá na západnej strane a na oblohe boli silné odrazy z bleskov na juhu. Nevidel som štruktúru oblakov kvôli nízkym oblakom, ktoré zatienili výhľad na búrky.

V Rakúsku sa postupne vytvorila línia, ktorá sa nakoniec dotvorila s ďalšou líniou a pomaličky sa posúvala k Bratislave. Keď sa presunuli nízke oblaky z J na S, tak som na J uvidel vysokú šedú stenu a na JZ šedé kopy a neustále boli silné záblesky. Teplota o 22:11 SELČ bola 18,6°C. Z búrkovej línie pri Rakúsko-Slovenskej hranici o 23:11 SELČ fúkal v Prievoze JZ vietor do 5 m/s a u Drobca, ktorý sa nachádzal pri Gymnáziu Juraja Hronca boli nárazy vetra okolo 17 m/s, pretože ho sfukovalo a pár krát stratil stabilitu. Teplota pomaly klesala a o 23:31 SELČ bola na 18,3°C a o 00:01 SELČ (3.9.2018) bola na 17,9°C. Počas sledovania búrok som videl zopár pekných CG bleskov.
O 00:05 fúkal už slabý vietor odhadom do 1 m/s. O 00:15 SELČ sa spustil silnejší dážď. Teplota o 00:43 SELČ bola 17,5°C. Počas dažďa boli silné záblesky, ale čudoval som sa, že boli slabé hromy. Až na jeden silný blesk (určite CG), ktorý som nevidel, ale hrom bol veľmi silný dunivý (ako keď vybuchujú ohňostroje) s miernym zachvením, až sa do diaľky ozýval. Stále silno pršalo, občas zablyslo a zahrmelo. Z nočných búrok napršalo 18 mm zrážok.

Peter Kulla, Bratislava, 3.9.2018:
 

Teplota ráno o 06:01 SELČ bola 17,0°C a obloha bola zamračená. Postupne sa začala oblačnosť pretrhávať, ale teplota o niečo klesla a o 06:43 SELČ už bola iba 16,8°C. Podľa radarových snímkov boli opäť vytvorené búrky v Maďarsku smerujúce sem do Bratislavy. Pre Bratislavu platila podľa SHMÚ výstraha I. stupňa pred búrkami. V priebehu dňa bolo polooblačno.
Rišo písal, že je celkom dusno na Kolibe. Hodnoty CAPE na 12h. predpovedal model GFS 400 J/kg a LI -2 a na 15h. CAPE 600 J/kg a Li -3. Teplota pred búrkou o 13:14 SELČ bola 20,4°C. Z juhu som počul dva hromy a Rišo už 4 hromy. Postupne sa stmavilo a o 13:36 SELČ už lialo v Prievoze a postupne sa pridával stále silnejší lejak. Teplota po búrke klesla o 14:06 SELČ na 19,5°C. Z búrky napršalo 7 mm zrážok v Prievoze.

 
 
Richard Tóth, Dolný Chotár/Bratislava

Krátky pohľad k situácii od 31.8.2018 do 3.9.2018.
Uplynulé dni sme všetci napäto sledovali vývoj situácie, ktorá sa začínala črtať na juhu Európy. Rýchly pohľad do synoptických máp naznačoval celkom výrazne postup zvlneného studeného frontu nad naše územie na víkend. Vzhľadom na prúdenie ktoré sa očakávalo naprieč hladinami, a najmä pre dostatok vlhkosti, ktorú naznačovali modely, sme predpokladali, že väčšina búrok, ktoré dorazia s frontálnym rozhraním nad naše územie, budú výsledkom kombinácie suchej teplej hmoty, ktorá sa u nás opätovne držala niekoľko dní, najmä na krajnom juhozápade Slovenska a studeného vzduchu od frontu, ktorý bude iniciovať tieto búrky už od Maďarska, s prechodom cez západ Slovenska v sobotu 1.9.2018.
Odhadovali sme, že línia búrok sa bude držať v jednom prúdení, a to v smere JV–>SZ kontinuálne po celý deň s tým, že by mohlo dôjsť k separácii na dve zóny, pričom jedna z nich pôjde viac východne. To sa nakoniec aj potvrdilo, čo dosvedčuje veľmi dobre hore písaný článok od Petra Kullu. Bratislava dostala dve vytápačky, jednu 1.9. a ďaľšiu na prelome 2.9. a 3.9.. Očakáva sa, že aj 3.9. k poobedňajším, prípadne nočným hodinám môžu ešte vznikať ďaľšie búrky v podobnom zoskupení ako tomu bolo počas 1.9., pretože ešte stále bude nad územím Slovenska prevládať vplyv zvlneného studeného frontu, pričom búrky sa budú postupne presúvať viac na východ, kde môžu spôsobiť intenzívne zrážky.
V lokalite Dolný Chotár na juhu Slovenska som počas 1.9. mal možnosť sledovať bleskovú show, s prevládajúcimi CG bleskami, keď ma búrkové línie tesne obchádzali východnou stranou. V tejto lokalite však spadlo za celý víkend pomerne málo zrážok v porovnaní s Bratislavou – iba 11mm. Nižšie prikladám stručný náhľad do údajov, ktoré zaznamenala naša stanica na bratislavskej kolibe medzi 31.8. a 3.9. a ktoré veľmi názorne dokumentujú prechod frontálneho rozhrania cez Bratislavu. Z informácií od Drobca, a ďaľších ľudí vieme, že nižšie, najmä v okolí letiska a aj v okolí Malaciek boli sprievodné javy, najmä vietor, oveľa silnejšie. Bohužiaľ tieto hodnoty nemáme zmerané.