Studený front Západné Slovensko a Maďarsko24.8.2018

Miesto pozorovania: Západné Slovensko / Maďarsko
Pozorovatelia: Ivan Škoda, Drobec

 
Pozorovanie Ivan Škoda – Tomášov, Most pri Bratislave:

Po 2 týždňových horúčavách sa črtal už dlhšie prechod studeného frontu sprevádzaný búrkami s výrazným ochladením v tento deň. Samozrejme, že to považujem za koniec leta a myslím si, že to je aj koniec silných búrok.

Nenechal som si ujsť túto príležitosť a išiel som chasovať posledné búrky roka. Okolo 13:30 naskočila línia búrok od Maďarska cez Veľký Meder až do Sládkovičova, a niekoľko hodín to na tejto línii fungovalo. Spočiatku som sa len priblížil k tejto línii a pozoroval z diaľky a dúfal, že jedna bunka prejde aj cezomňa, ktorá bola pekne fotogenická (Drobec ju videl z juhozápadu, ja opačne). Pred frontom bolo ešte veľmi pekných 32 stupňov, do večera teplota poklesla o 10 stupňov, avšak v Bratislave bez dažďa! Ani neprefúklo zo SZ, len sa ochladilo a z nákov a círusu padlo pár kvapiek. Rišo medzičasom Drobcovi hlásil corepunch okolo 12:15 SELČ, ktorý spravil pri Břeclavi. Silný downburst, autá na diaľnici museli spomaliť na 30tku, padali malé krúpky do 5mm. To všetko v priebehu asi dvoch minút a bolo po všetkom.

Vrátim sa späť k spomínanej búrke, jadro ma minulo 10km východnejšie, tak som to chcel zabaliť z okolia Malinova a ísť domov, resp. na západ, kde sa tvorili obrovské kopy. Uvedomil som si, že to budem len naháňať, tak sa mi to vôbec neoplatí, ostal som v „suchom oku“ a smutne pozeral na východ, odkiaľ slušne hrmelo a padali CG. Opäť sa tvorili a regenerovali kopy v tej línii na východe, tak som do tej línie nabehol. Vo Štvrtku na ostrove som chytil veľmi silný lejak a 3 blízke CG, no životnosť búrky bola ani nie polhodinu, žiadne iné extrémne prejavy, ani vietor. Energie bolo ešte veľa, ale všetko vybuchovalo na S a SV. Chvíľu som pozoroval vývoj a z južného smeru tomu dochádzal dych. Už som to namieril na Bratislavu, jediná šanca bola ešte podísť jednu základňu na západ odomňa, rýchlo som prišiel do Mostu pri Bratislave a bol som rovno pod najčernejším spodkom / updraftom, keďže nepadla ani kvapka, odbočil som na Tomášov a krásne som sa viezol pod tým mračnom pokým nevyfluslo veľké kvaple. Ostal som pri nejakom družstve a čakal čo sa ešte udeje. Pustil sa jeden kýbeľ z oblohy! Tento downburst ma asi mierne okrajovo zachytil kedže nápor lejaku bol najprv z JZ a v priebehu pár minút sa natočil až zo SV. Trval možno 3 minúty a padali aj mini krúpky, tak do 0,5 cm veľmi sporadicky. Gust vetra mohol byť odhadom 12 m/s aj viac, teplota padla na 19 stupňov. Napršalo asi 10-15mm vody za krátky časový úsek.

 
Za touto búrkou bolo ešte niečo v Rakúsku, ale každá kopa, čo bola v okruhu 20-30km sa rozpadávala. Myslím si, že na ten downburst som mal veľké šťastie a bola to príjemná bodka za tými extrémnymi horúčavami, hlavne tropickými nocami, v jeden deň vystúpila dokonca teplota v noci v Bratislave o 2:00 na 27 stupňov z 25! Asi to bolo 18.8.2018. Vo Viedni bolo v roku 2018 až 38 tropických nocí v čase písania tohto článku, neskôr možno aj viac.

Pozorovanie Drobec – Bezenye(Maďarsko)

Očakávania od tohto studeného frontu boli veľké, lebo predpovede naznačovali silné prejavy a zároveň asi aj koniec tohtoročnej búrkovej sezóny.
Už predpoludním vznikali predfrontálne búrky v Rakúsku a keď sa priblížili na 100km od Bratislavy, dal sa zhruba určiť ich pohyb. Tipov bolo niekoľko, buď Neusiedlerské jazero alebo Nickelsdorf, prípadne Bezenye. Celý pohyb búrok bol na severovýchod, a sledovaný systém pred Šoproňou začal buildovať nové jadrá južnejšie.
Tak som sa vybral do Bezenye, aby som sa postavil pekne do cesty a mal čas na rozloženie sondy V1 a statívov na timelapse a fotenie. Ideálny stav, vidím kadiaľ prejde búrka, dostatok času…
Realita bola nakoniec úplne inak. Cestou do Maďarska v Rusovciach som videl ako veľmi rýchlo vznikla single cell silná búrka medzi Rajkou a Bezenye. To som už telefonoval s Ivanom Škodom, ktorý sa vybral smerom na Šamorín a práve sledoval spomínanú búrku. Keď som prišiel za Bezenye na náš spot, za chrbtom som mal ešte stále veľmi aktívnu búrku, ktorú sledoval Ivan a rovno predomnou, takmer nadomnou, vznikla ďaľšia búrka. Rýchlo som rozložil sondu V1, a to je tak všetko čo som stihol.

Brutálne silné a blízke CG blesky má zahnali do auta. Dokonca keď bolo jadro nadomnou, radšej som sa stiahol do dediny medzi domy, lebo blesky boli veľmi nepríjemne. Jediné vysoké veci na okoli boli sonda a moje auto. Keď som sa vrátil po sondu (dúfajúc že ju neukradli – iba blázon by sa tam prechádzal), vznikla ďalšia a ďalšia bunka a nedalo sa vôbec vystúpiť z auta, zrážky ani vietor neboli nejak výnimočne ale tie CG boli brutál!
Nakoniec aj očakávaná malá línia, ktorú som chcel pôvodne chasovať, sa zliala s okolitými bunkami a všetko to prechádzalo cez moju pozíciu. Problém bol v čase, musel som ísť do práce. Nabral som odvahu a vyliezol z auta a dvojmetrovú kovovú sondu za búchania CG bleskov schoval do auta. Fakt zlý zážitok …
Túto sezónu to bol tretí, či štvrtý studený front, ktorý mal dosť búrok, zrážok ale žiadny z nich nevytvoril squall line alebo derecho, čo v minulosti pri tak silnom fronte bývalo.