Studený front Slovensko a Maďarsko 5.8.2018

Miesto pozorovania: Prievidza, Bratislava, Mosonmagyaróvár
Pozorovateľ: Drobec, Peter Kulla, Ivan Škoda
Autor textu: tím Stormchasers

Prievidza, Drobec:

Nedávno som mal debatu s Rišom Tóthom o tom, že túto sezónu ešte (až na jednu výnimku na začiatku júla) neprechádzal cez Slovensko klasický studený front s peknou líniou natiahnutou krížom od Poľska až do Maďarska. Klasické júnové situácie vôbec neboli.
Predpoveď na dnes síce sľubovala prechod studeńeho frontu, ale mal byt slabý a nevýrazný. V podstate som tomu vôbec nevenoval pozornosť. Bol som v Žiline a v nedeľu ráno o šiestej ma zobudila slabá búrka, toto som považoval za vec vybavenú.

Poobede som sa nachádzal v Prievidzi a len tak som pozrel radar.
Veľké prekvapko v podobe pekne rozbehnutej línie natiahnutej cez CZ-SK hranicu. O 14tej som vybehol k prievidzkému letisku, trochu sklamaný že nemám so sebou sondu V1, lebo front sa pekne vypĺňal. Nebola to síce super fotogenická záležitosť, pred ním bolo veľa altocumulou ale aj tak som sa dal do timelapsovania a točenia.
Po hodinke čakania sa začal pekne črtať nad kopcami. Z úplného bezvetria sa rozfúkal severný vietor cca 12m/s, to bol výfuk z rozpadnutej severnej časti frontu. Až keď sa priblížila samotná zrážková stena zo západu, vtedy sa aj vietor zmenil na západný s trochu väčšou rýchlosťou. Celkové prejavy neboli príliš veľké, niekoľko krásnych CG a úplne biela zrážková stena. Keďže front nebol úplne kompaktný, na niektorých miestach takmer nepršalo…. ale timelapse odhalil veľmi zaujímavý strih vetra.

Mosonmagyaróvár, Ivan:

Na tento deň bol predpovedaný prechod slabého frontu, skôr by som ale povedal, že to bolo rozhranie vlhkej horúcej hmoty a suchej teplej stabilnej hmoty, ktorá sa k nám nasúvala zo SZ. Už ráno prechádzala línia instability z nočných búrok severom a stredom Slovenska, ktorá bola stále aktívna. To som si už myslel, že polovica energie bude zhltnutá touto búrkou a ďalšia a ešte v Bratislave bude nepravdepodobná. Nakoniec sa poobede začala opäť tvoriť pekná kopovitá oblačnosť ďaleko na SZ. Postupne sa cez Rakúsko-Českú a postupne aj Slovenskú hranicu tvorila búrková línia z jednotlivých jadier. Ale nebola dosť výrazná, kde tu boli otvory a jeden samozrejme smeroval na západnú polovicu Bratislavy. Búrka, ktorá zachytila východnú polovicu Bratislavy strácala na sile, tak som si povedal idem to risknúť a predbehnem si tú líniu do Maďarska. Obrovské Cumulus Congestus narástli až za Rajkou a utekali doslova predo mnou. Najprv som mal dilemu, či prejsť na východ cez Dunaj alebo sa spoľahnúť na ďalšie prichystané kopy v Rakúsku a pokračovať na juh.

Tentoraz som využil len svoj zrak a skúsenosti. Dobiehal som krásnu líniu kôp, pravítkovitú základňu, z ktorej sa spúšťali zrážky. Dokonca som pozoroval podvihnutie základne updraftom! A rovno do toho smerovala cesta. Niekde ešte pred Mošoňom som spravil corepunch, neuveriteľný lejak, veľmi zle sa šoférovalo, avšak chcel som tú búrku predbehnúť a vidieť ju spredu a teda trošku ju aj pozorovať. Počas cesty som videl jeden rozštiepený strom pravdepodobne od blesku, ktorý zasahoval do cesty, čiže muselo to byť čerstvé. Downburst bol slušný, kde tu v tom lejaku lietali aj listy a menšie halúzky zo stromov. Intenzita dažďa bola určite aj nad 20mm/h, vietor v downburste odhadom do 10m/s.

Ostal som v dedine Lebenye a búrka cezo mňa opäť prešla ale priniesla oveľa slabší lejak. Počas cesty som videl slušné CG blesky, niektoré udreli do 1km od mojej polohy, celkovo to nebolo bleskovo veľmi aktívne (aj keď z auta a v lejakoch je to ťažké hodnotiť). Cestou späť som chytil viacmenej okrajovo jedno jadro z Rakúska, jeho základňa bola sfarbená do zelena, čo naznačovalo krupobitie, ktoré neviem potvrdiť, na CHMI radarovom snímku tam bola tmavočervená odrazivosť. Myslím si, že tá búrková línia sa ani v Maďarsku kompletne nespojila, stále to boli jadrá, ktoré sa backbuildovali na sever-severozápad.

Bratislava-Prievoz, Peter Kulla:

V ranných hodinách o 8:28 SELČ bolo polooblačno s teplotou 22,9°C. Na oblohe som videl, že je nad Bratislavou labilita v ktorej prevládali stratocumulusy, po rozpade ktorých sa vytvorili pásy altocumulusov. Tie sa však napokon taktiež rozpadli.
Po rozpade oblakov zostala čistá obloha a začal hic. Teplota o 10:30 SELČ už bola na 25,4°C a stále sa zvyšovala. V poobedných hodinách som videl už vytvorené nákovy búrok na západe v Rakúsku a ČR. Teplota o 13:35 SELČ bola 30,0°C. Na SZ som videl ďalšiu nákovu, ktorá bola bližšie ako tie na západe. Tipoval som, že je nad Viedňou, ale podľa radarových snímok bola nad Stupavou. Vyzeralo to, že sem ide búrka do Prievozu, ale rozpadla sa.

Na S boli ďalšie búrky, z ktorých v diaľke hrmelo, ale videl som, že sem neprídu a Prievoz obchádzali. Teplota o 15:08 SELČ bola 31,6°C. Kopovitá oblačnosť sa tvorila aj nad Prievozom. Keď sa búrky zo S približovali k Prievozu, tak sa rozfúkal vietor zo S odhadom do 5 m/s a bunka, ktorá sa tvorila podľa radarových snímok pred Prievozom sa rozpadla. Búrky rýchlo postupovali zo SZ na JV. Nad Prievozom sa veľmi slabo rozpršalo z okraja nákovy a hrmelo zo SV a V.
Na V som videl jeden CG blesk. Nad Prievozom sa na J tvoril cumulonimbus, ktorý i napriek prefúknutiu rástol do výšky. Po prefúknutí klesla teplota o 15:39 SELČ na 29,7°C. Ale keďže v Prievoze prefúklo, tak z tohto CB nebolo nad Prievozom nič, až podľa radarových snímok nad Podunajskými Biskupicami vypustil biely závoj zrážok. Blesky som z tohto CB nevidel, ale počul som dva hromy. Podľa radarových snímok bolo od Petržalky po Prievoz oko-medzera, inými slovami Bratislavu-Petržalku a Prievoz búrky obišli.