Búrka Bratislava 1.8.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Drobec, Richard Tóth, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Keď som dnešné ráno videl oblohu, tak som mal pocit, že niečo dnes bude – búrka. Teplota o 6:04 SELČ bola pomerne vysoká, až 23,4°C. Na JV už bola kopovitá oblačnosť, ktorá signalizovala labilitu. K dnešnému dňu už Drobec s Rišom diskutovali, že by dnes mohlo niečo prejsť od Malých Karpát, pravdepodobne od S-SV. Dnešný deň prevládalo veľmi teplé a dusné počasie s kopovitou oblačnosťou. Kopovitá oblačnosť sa síce v doobedných hodinách rozpadávala, ale zato v poobedných hodinách sa formovala do cumulonimbov a začali byť prvé náznaky tvorby búrky na S.

Z búrky na severe nakoniec nič nebolo. Drobec písal, že sa nad Petržalkou tvorí búrka a Rišo písal, že zaujímavejšie je to na S-SV nad Pezinkom, kde už bola búrka s bleskami. Podľa radarových snímkov išla do BA búrka od Pezinka, z ktorej vyzeralo, že bude riadne pršať. Teplota o 15:27 SELČ bola 30,0°C. Vybehol som von na bicykel, aby som videl a odfotil si vývoj búrky, ktorá sem prichádzala z Pezinka. Cestou k bývalému družstvu k Slovnaftárskej ceste sa nad Ružinovom – Prievozom už vytvoril CB, z ktorého zatiaľ ešte nepršalo.
Cestou späť sa CB stále rozpínal do šírky a zväčšoval a o 15:49 SELČ začalo z neho kvapkať. O pár minút neskôr sa spustil lejak. Teplota v lejaku o 15:59 SELČ bola 29,2°C. Počas lejaku nad Prievozom, z ktorého napršalo 4 mm zrážok, bol nad Petržalkou malý downburst a neskôr poriadny lejak s CG bleskami.
Teplota o 16:09 SELČ klesla na 27,7°C a o 16:45 SELČ bola 25,0°C. Nad Ružinovom bola vytvorená ďalšia búrka, z ktorej som videl dva záblesky. Z tejto búrky iba slabo pršalo a napršalo 1,5 mm zrážok.