Búrka Prievoz 26.7.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Drobec, Richard Tóth, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

V doobedných hodinách som si pozrel situáciu na dnešný deň a podľa radaru som videl, že sa vytvárali búrkové bunky v horách a ich pohyb bol zo SV na JZ. Podľa predpovedí mali byť búrky až vo večerných hodinách. Počas dňa prevládalo teplé počasie s kopovitou oblačnosťou.

V popoludňajších hodinách po 14:00 SELČ sa podľa radarových snímkov vytvorili prvé búrkové bunky pred Bratislavou. O 15:30 SELČ sa cez Bratislavu – Staré Mesto prehnala búrková bunka so silným lejakom. Za touto búrkou sa vytvorili ďalšie bunky o ktorích nám písal Ivan, ktoré prešli cez Petržalku. Po týchto búrkových bunkách zostalo vonku dusno a teplo.
Nad Bratislavou a v jej okolí boli mnohopočetné cumulonimby, z ktorých sa vytvárali ďalšie a ďalšie búrkové bunky. Teplota o 16:25 SELČ bola stále vysoká, a to 26,7°C. Vo večerných hodinách už smerovala nová búrková bunka do Ružinova. Postupne ako sa blížila do Ružinova-Prievozu, tak sa na východe už z nej rozpršalo. Teplota o 17:09 SELČ bola 25,5°C a o 17:25 SELČ sa teplota prechodne zvýšila na 26,0°C.

Keď bola dažďová stena v Prievoze, tak mimo dažďa vyletel z oblakov CG blesk do čistej oblohy, kde vôbec ešte nepršalo. O 17:40 SELČ začal lejak v Prievoze. V búrke prevládal veľmi silný lejak s CG bleskami a riadnymi hromami, o ktorých písal Rišo. CG blesk udrel vo vzdialenosti 1,5 km od Drobca, ktorý sa nachádzal na západnom okraji tejto búrky. Rišo, ktorý sa nachádzal na Kolibe, zaznamenal výfuk vetra z tejto búrky 7 m/s.
počas búrky bol taký hustý lejak, že počas neho to vyzeralo vonku ako pri hmle, pretože viditeľnosť bola do 20 m. Po búrke klesla teplota na 23,1°C. Za cca. 30 minút napršalo 13 mm zrážok a na chodníku, ceste a pod stromami bola taká menšia potopa. Po prechode tejto búrky som videl ľadovú stenu ďalšej búrky na SV. Táto ďalšia búrka sa však onedlho rozpadla, presne podľa predpovede Ivana, ktorý písal, že sa všetko rozpadne do ôsmej hodiny.