Búrka Dolný Chotár 28.7.2018

Miesto pozorovania: Dolný Chotár, Západné Slovensko
Pozorovateľ: Richard Tóth, Drobec, Peter Kulla
Autor textu: Richard Tóth

Od 26.7.2018 ubehli už dva dni, a prílev veľmi teplého vzduchu do našej oblasti sa ešte viac zintenzívňoval. Za uplynulých pár dní sa vďaka ohromnej mase suchého stabilného vzduchu nad našim územím vyskytovali búrky ako izolované, málo pohyblivé bunky, v prevažnej miere iniciované v horských oblastiach s vyššou vlhkosťou a vzostupným prúdením. Niet sa čomu čudovať, priemerne sa vlhkosť v hladine 2 až 10km pohybovala rovnomerne na úrovniach medzi 30 až 50%. Dnešok nemal byť príliš odlišný, rovnako ako aj vyhliadka na nasledujúcich pár dní, odhadom do stredy/štvrtka.

Prúdenie bolo takmer celý deň také všelijaké – v hladine až do 500hPa bol nevýrazný strih, ako smerový, tak aj rýchlostný. Teploty sa šplhali bezproblémov cez 30°C, najme na juhu a juhozápade Slovenska. Ráno som už aj podľa modelov predpokladal, že dnes dôjde k izolovanej iniciácii nad rovinami Podunajskej nížiny skôr sporadicky, a teda viacmenej ak bude nejaká búrka, bude to len pulzná búrka z tepla. Krásne slnečné počasie, takmer bez výraznejšieho vetra – pre niekoho ideál, pre Stormchasera nuda. Venoval som sa teda počas dňa zmysluplným aktivitám a počasie vonku som už nesledoval ani len jedným okom. Aká chyba! Z letného oddychu ma do reality prebralo relatívne blízke CGčko zo SV. Odbehol som kus ďalej, pretože tým jediným smerom mám stromy a za ne nevidím. Bola tam – klasická vertikálne rozmerná izolovaná bunka – búrka z tepla. Švihala CGčka na každú stranu, častokrát mimo downdraft avšak nie z nákovy – tú síce mala, ale nevýraznú, aspoň z môjho smeru.

Bolo niečo po 17:10 SELČ. Rýchlo som vybehol za dom na násyp, odkiaľ mám na tento smer takmer nerušený výhľad. Búrka veľmi pomaly postupovala na J-JV, pričom si držala kompaktný tvar. Zrážková stena bola celkom intenzívna, podľa radaru mohla mať cez 50dBZ. Na jej južnom okraji sa tvorili zaujímavé štruktúry, vytvorené najmä lokálnymi turbulenciami medzi updraftom a downdraftom. Spravil som niekoľko záberov a začal točiť video. Pritom sa mi pošťastilo za bieleho dňa natočiť jeden CG-, ktorý je nižšie na fotke. Nech som sa snažil akokoľvek, zistil som, že je iba na jednom jedinom snímku, pričom som to točil na 60fps. Jednoduchou matematikou prídeme k tomu, že trval niečo medzi 10 až 30 milisekundami. Búrka si pokojne žila svoj pomalý život, pričom až do cca 17:25 SELČ neustále rástla vertikálne, bez rozlievania sa do typickej nákovy, čo je vidno aj na fotografiách.

Neskôr, okolo 17:30 začal updraft slabnúť a tak sa búrková bunka doslova prepadla sama do seba. Dala ešte posledný slabý blesk a do 15 minút sa rozplynula.

Dnešok bol teda pre mňa takým občerstvaním popri povinnostiach, hoci sa lokálna mikroklíma touto nevýraznou bunkou absolútne nezmenila a teplota o 18:10 SELČ bola na úrovni 31,8°C v 2m.