Búrka Bratislava 21.7.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Richard Tóth, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Podľa predpovedných modelov na dnešný deň som tipoval, že budú búrky na večer a v noci. V ranných hodinách bolo polooblačno až zamračené. Postupom času sa obloha začala prečisťovať a neskôr bola pekná modrá obloha. Teplota sa tiež začala postupne zvyšovať a o 10:59 SELČ už bola na úrovni 24,1°C.

Predtým ako som si išiel zašportovať na bicykli na petržalskú hrádzu smer Rusovce – Čunovo bola teplota o 15:17 SELČ 28,3°C. Počas jazdy sa na oblohe nad Bratislavou tvorila kopovitá oblačnosť. Za čističkou odpadových vôd som uvidel na JZ tri cumulonimby vedľa seba. Cestou ďalej som uvidel vytvárajúcu sa kopovitú oblačnosť v línii na J-JZ vedľa troch cumulonimbov. Pred Čunovom som zastavil a nad Bratislavou bola neustále kopovitá oblačnosť, z ktorej vykukol pekný CB, ktorý sa po pár minútach rozpadol. Situáciu na Z-JZ som monitoroval cestou späť z bicykla a podľa pohybu som videl, že búrky v AT postupujú na SZ. Po návrate z petržalskej hrádze bola teplota o 17:17 SELČ 29,0°C. Na J bola vytvorená búrka, ktorá svojou čierňavou, smerovala do BA.

O 17:43 písal Rišo, že počul v diaľke slabé hrmenie. O pár minút neskôr som aj ja počul hrmenie. Keď bola búrka bližšie k BA, tak začali padať prvé kvapky z nákovy, ktorá bola už natiahnutá nad Bratislavou a o 18:30 SELČ už slabšie pršalo. Počas búrky fúkal slabý JZ vietor do 3,6m/s. Počas dažďa som videl na juhu dva CG blesky. Teplota počas dažďa klesla o 18:53 SELČ na 24,9°C. O 19:25 SELČ sa spustil silnejší dážď až lejak so silnými bleskami. Niekde v okolí udrel silný CG blesk, pri ktorom som napočítal 3 sekundy (vzdialenosť 1 km) a pred hromom som počul praskot. Neskôr udrel 1-sekundový blesk (vzdialenosť cez 300 m). Teplota po lejaku klesla na 19,0°C o 21:35 SELČ a z lejaku napršalo odhadom 17 mm zrážok. Na JZ a J sa pretrhla oblačnosť a slabo pršalo. Cca. o 30 minút dážď zosilnel. Celkovo napršalo 19 mm zrážok.

Tomáš Kruliš nám z Ružinova zaslal tieto úlovky: