Búrkový komplex 6.7.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovatelia: Richard Tóth, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Ráno už fúkal mierne silný SZ vietor, tak som myslel, že už prefúklo a dnes už žiadne búrky nebudú. Na západe som videl kopovitú oblačnosť a keď som si pozrel radar, tak som videl jej pohyb na JZ.
Do obeda prevládalo pekné slnečné počasie a i keď neustále fúkal vietor, tak bolo pomerne teplo. Rišo písal v dnešnej diskusii, že začínajú vznikať stacionary v ČR aj na SVK viazané orograficky. Stacionary sa podľa radarových snímkov v priebehu dňa pomaly vytvárali na väčšine územia SR.

O 14:40 SELČ sa vytvárala búrková bunka v Podunajskej nížine, ktorá stála na jednom mieste. Zo S-SV-V postupovali mnohopočetné búrky na J-JZ-Z k Bratislave. Na V-SV som videl v diaľke šedé kopy. Teplota o 18:44 SELČ bolo 24,7°C.
Situáciu na oblohe som sledoval v záhrade. Mohutné šedé kopy sa blížili k Bratislave. Nad Bratislavou sa tvorila kopovitá oblačnosť so šedými spodkami. Na S som videl aj funnel cloud, ktorý sa rozpadol. Celkovo všetka kopovitá oblačnosť, ktorá bola nad Bratislavou sa rozpadla. A na JV od Bratislavy sa sformovala búrková bunka, z ktorej začalo hrmieť. Ešte o 20:05 SELČ bola teplota 24,0°C. Rišo nám v diskusii písal, že do BA stále dačo ide zo severu-zlajnovalo sa to. O 21:44 SELČ som popri televízii počul nejaké hrmenie, ale myslel som, že je to lietadlo, tak som sa išiel pozrieť na západnú stranu, či sa niečo vonku nedeje. Na severe som videl silné blýskanie a o 21:45 SELČ už pršalo. Ivan písal o červenej bunke, ktorá išla zo severu a aj Rišo ju potvrdil, že ju tam máme o chvíľku aj so samými bleskami.
Počas dažďa klesla teplota o 21:49 SELČ na 20,8°C. V búrke som videl 2 CG blesky a ostatné blesky boli v oblohe typu CC. O 22:32 SELČ bol v Prievoze silný lejak. Teplota počas silného lejaku klesla na 19,6°C. Podľa radarových snímkov o 23:12 SELČ som písal v diskusii, že bude dlho pršať a Ivan písal, že je to backbuilding-stále búrky žili. O 23:31 SELČ bolo nejaké ticho vonku, tak som sa išiel pozrieť a už bol iba slabučký dážď. O 0:00 SELČ vonku zase lialo. O pár minút silno zahrmelo a stále lialo ako z krhly. Celkovo napršalo 24 mm zrážok.