Búrkový komplex Západné Slovensko 5.7.2018

Miesto pozorovania: Západné Slovensko
Pozorovatelia: Drobec, Ivan Škoda, Richard Tóth, Peter Kulla
Autori textu: Richard Tóth, Peter Kulla

Pohľad od Richarda Tótha:

Ako už býva zvykom, nič netrvá večne, a tak prílev teplého vzduchu nad naše územie dnes vrcholí, čím podporí vznik búrok, na niektorých miestach aj silnejších. Otázkov však zostávalo, v akom časovom horizonte sa tak stane. Modely za posledné dni indikovali celkom intenzívne konvektívne zrážky najmä pre juhozápad Slovenska. Ani po viacerích behoch sa lokalita zrážok príliš nemenila, čo dávalo tušiť, že po sparnom týždni bude na čo pozerať.

Vysoké teploty a vlhkosť už od rána dominovali celej západnej polovici Slovenska, najmä v okolí Bratislavy. Línia kopovitej oblačnosti bola už od 10:00 SELČ u bratov čechov a pomaly postupovala na východ. Už okolo 12:00 SELČ sa začínala vytvárať na oblohe kopovitá oblačnosť aj na záhorí v dôsledku prúdenia od ČR. 13:20 SELČ už písal Drobec že sú prvé bunky viditeľne sa formujúce na Karpatoch. Ivan medzičasom už valil na Neusiedler, a tak posielal priebežne fotky ako sa situácia vyvíja tam. Zatial to však bolo nevýrazné a slabo organizované.
O 15:30 SELČ však už dorazili prvé fotky z búrky niekde v okolí Soprone od Ivana. Výrazný zostupný prúd potvrdzoval pôvodné dohady o silných zrážkach.

 

Južne od Bratislavy už medzičasom naskočilo CBčko v Rakúsku, ktorého rast nám dokumentoval Peter Kulla. 16:30 SELČ už bola bunka v blízkosti Bratislavy a začínala sa pomaly ale isto formovať línia búrok, ktorá bude postupovať na východ, resp. slabo na juhovýchod. Jednotlivé búrky však do komplexu naskakovali spočiatku izolovane, a vyzeralo to skôr ako klasické búrky z tepla. Búrky dorazila na juh Bratislavy okolo 16:45 a priniesla silný lejak. Niekde JV od Bratislavy boli aj krúpy. Ja som už medzičasom s priateľkou valil preč z Bratislavy, predsa len, predĺžený víkend treba využiť. Cestou po diaľnici som jedným okom sledoval vývoj situácie v spätnom zrkadle a videl som že v okolí BA už je čierňava. Rovnako aj na sever už boli vidieť riadne búrky. Smerom na východ však bolo čisto. Pred odbočkou na R1 som na severovýchode videl búrku, asi niekde v okolí Hlohovca, ktorá vyzerala na poriadnu vytápačku. Niekoľko silných downdraftov dávalo tušiť že to tam poriadne splachuje. Neskôr sa tento môj dohad aj potvrdil správami na internete o zásahoch hasičov,najmä v okolí Hlohovca.

Dostal som sa už takmer k výjazdu na Galantu, keď sa spustil intenzívny lejak, ale iba na pár úsekoch, podľa toho, ako boli zostupné prúdy. Neskôr však, keď som sa blížil do Dolných Salíb, spustil sa prudký lejak so silnými poryvmi vetra, odhadujem pokojne aj okolo 60km/h podľa okolitých stromov a kríkov. Tesne pred Salibami sa do toho lejaku, kedy som skoro nič nevidel ani meter pred auto, ešte pridali zhruba 1cm veľké krúpy. Bolo presne 17:10 SELČ. Auto som rýchlo odstavil na parkovisku pred kostolom, pretože by bolo riskantné pokračovať v tom ďalej, a priateľka bola dosť vystrašená z takejto sitácie. Väčšina áut to odstavila popri ceste na výstražné svetlá. Trvalo to asi 3 minúty, za tú dobu to kymácalo s autom ako sa do neho vietor opieral, lejak spolu s krúpami robil takú stenu že som nevidel o 3 domy ďalej. Do toho všetkého začali lietať vzduchom blesky, niektoré aj pod 1km. Neskutočný masaker. Po cca 3 minútach zrazu krúpy aj vietor prestali a dážď už nebol taký intenzívny, tak som pridal a pokračoval ďalej von z dediny. Za sebou som videl tú čierňavu. Vedel som že som si práve užil jadro poriadnej búrky, ale netušil som aké silné. Taký neplánovaný corepunch. Dorazil som domov a rýchlo som vybehol na pole, spraviť aspoň pár fotiek, pretože mi bolo jasné, že sa to celé presúva na východ až juhovýchod a teda ma vlastne bude všetko obchádzať severne.
Spojil som sa online s chalanmi a videl som že BA a okolie si tiež užíva vody a bleskov, aj s výpadkami elektriny, pretože CG tam trieskali rovno medzi paneláky.

Ďalej som už to viac nejak intenzívne nesledoval, pretože sa celý komplex búrok začal premieňať na komplex dažďa, blesková aktivita ustávala a už iba sem tam zahrmelo. U mňa v Dolnom Chotári napršalo iba 1mm za zhruba hodinu a pol. Každopádne, perfektný sviatkový deň vďaka tomu corepunch-u aký som už dlho nezažil.

Pohľad Petra Kullu:

V poobedných hodinách sa začala tvoriť na oblohe kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne vytvárali cumulonimby a SV od Bratislavy sa podľa radarových snímkov vytvorili búrkové bunky. Vo večerných hodinách už bola vytvorená búrková bunka na J-JZ.
Teplota vonku o 16.35 SELČ bola 30,7°C. Postupne sa dotvárali ďalšie cumulonimby aj na západnú stranu. Neskôr sa rozfúkal silnejší vietor a z tejto bunky vyfúklo a na SV-V sa vytvorili nové cumulonimby.
Zo západnej bunky bol v Prievoze slabší dážď, z ktorého napršalo 0,5 mm. Na severe bola vytvorená ďalšia mohutnejšia búrka a Rišo písal, že sa backbuilduje. Zo SZ prišla do Ružinova ďalšia bunka, v ktorej bol silnejší lejak a napršalo z neho 2 mm zrážok. Nakoniec sa na Z sformovala ďalšia bunka, z ktorej napršalo 1 mm zrážok.


 
K tomu všetkému nám ešte Drobec poslal kopu fotiek, pretože smeroval na Pohodu do Trenčína. Cestou sa zastavil v Senci, kde vyčíňanie búrok chvíľu sledoval. Polámané stromy kôli poryvom vetra, zaplavené cesty od prudkého lejaku. Aj to bola bilancia búrok 5.7.2018.