Búrka Bratislava 21.6.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Drobec, Ivan Škoda, Richard Tóth, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Dnešný deň mal byť posledným najteplejším dňom pred prognózovaným ochladením prechodom studeného frontu, o ktorom Ivan písal, že bude až v noci. Model GFS predpovedal na dnes najvyššie hodnoty CAPE na večerné hodiny 2 500 J/kg a LI -7 a na polnoc výrazný pokles tlaku. Už v ranných hodinách cca. po 7:00 hod. SELČ bola teplota 20°C. V priebehu dňa teplota postupne stúpala až dosiahla teplotu o 16:07 SELČ 31,7°C. Okolo obeda o 12:40 SELČ sa podľa radaru na JZ Rakúska vytvárala bunka, ktorá sa postupom času rozpadávala. O 15:00 SELČ už boli vytvorené nové bunky na JZ v Rakúsku, ktoré sa veľmi pomaly premiestňovali na SV. Postupne ako sa blížili k jazeru Neusiedler am See, tak sa jadrá búrkových buniek odsúvali na JZ-J a rozpadnuté nákovy postupovali na SV nad Bratislavu, kde zbytočne zatiahli oblohu.
 

 

Ale i napriek zatiahnutej oblohe bola teplota o 17:48 SELČ 30,5°C. Počas práce v záhrade som sledoval aj oblohu a vo večerných hodinách cca. po 18h. sa začala vytvárať na západe kopovitá oblačnosť. Na SZ a S sa postupne vytvorili búrkové bunky, kde z jednej severnej bunky som videl z ulice ako z cumulonimbu vyletel blesk. Tipoval som, že išlo o typ blesku CG, keďže som nevidel, či išiel do zeme, ale hrom bol pomerne dunivý pre tento typ besku. Zostal som ešte vonku – sledoval som oblohu ako sa búrky vyvíjajú a potom som si išiel pozrieť radar, aby som videl, kam tieto búrky smerujú. Podľa radaru smerovali tieto búrky na SV. Rišo nás informoval, že v Česku aj Poľsku už sú predfrontálne búrky. Z kuchyne z okna na západnej strane som videl ako už prší z bunky na Z.
 

O pár minút neskôr písal Drobec, že sa blýska v Petržalke, že videl tri blesky. Išiel som sa opäť pozrieť ako to vyzerá v smere na Petržalku a pršalo už z ďalšej bunky nad Petržalkou.
 

Išiel som si pozrieť opäť radar a videl som podľa pohybu, že sem do Ružinova – Prievozu smerujú obe západné bunky. Z bunky nad Ružinovom – Prievozom sa o 21:18 SELČ postupne spustil silný lejak, z ktorého napršalo do 21:34 SELČ 8,5 mm zrážok. V búrke bol slabší vietor, ktorý búrka vypustila. Teplota po búrke bola o 21:58 SELČ 22,9°C.
 

Podľa radaru sa na JZ v Rakúsku a SV od Bratislavy povytvárali mnohopočetné búrkové bunky, o ktorých nám Rišo písal, že sa všetky búrky spoja do jednej línie. Po prechode búrkovej bunky nad Ružinovom sa trošku prečistila obloha a podľa radaru som videl, že západne od Bratislavy sa v Rakúsku vytvorila ďalšia bunka. Keď som sa išiel pozrieť na oblohu na západ, tak som na JZ-Z videl stenu blížiacich sa ďalších buniek a na SZ boli kopovité oblaky. Západná bunka smerujúca z Rakúska do Bratislavy postupne slabla, ale na JZ od Ružinova – Prievozu sa vytvorila ďalšia bunka, o ktorej písal Drobec. V tejto bunke prevládal slabší lejak, z ktorého napršalo 1 mm zrážok. Teplota po búrke bola o 22:24 SELČ 21,5°C.