Supercela Jihlava 29.7.2013

Miesto pozorovania: Jihlava(CZ)
Pozorovatelia: Albert Russ, Jaroslav Konečný
Autor textu: Jaroslav Konečný

Počasie nad Eúrópou opäť obsadila oblasť vysokého tlaku vzduchu a v jej tyle k nám prúdil extrémne teplý vzduch od juhozápadu, maximá v ten deň dosahovali na Slovensku ale aj v Česku takmer +38 °C .

Tento deň sa však črtala v Česku veľmi výrazná búrková situácia,nad Česko mal postúpiť výrazný studený front od západu ktorý mal priniesť spomínané veľmi silné, až extrémne silné búrky, oficiálne meteorologické služby Česka ale ako aj Estofex vydali výstrahy najvyššieho, tj. 3.stupňa. Počasie bolo veľmi horúce a hlavne dusné, rosné body dosahovali až +20/21 °C! .

Po príchode do Jihlavy sme sledovali rýchly “”výbuch” konvekcie, o chvíľu sa takmer úplne zotmelo, po krátkom čase sme usúdili, že musíme ísť nájsť vhodnú pozíciu, búrky sa približovali rýchlo, keď že strih vetra bol v ten deň cez 20m/s, našli sme vhodnú pozíciu a v diaľke sme už sledovali ako sa približuje silná búrka, až po čase sa začal ukazovať jej wall cloud, po krátkom čase bolo jasné, že ide o supercelu ktorá bola veľmi dobre vyvinutá, supercela postupovala veľmi rýchlo, do 10 minút bola priamo nad nami a dostali sme sa do bezprostredného nebezpečenstva, keď že bleskov bolo požehnane a šľahali takmer neprietržite.

Supercela odznela a my sme sa rozhodli ísť naspäť do Jihlavy ísť pozrieť nejaké lepšie pozície, búrka Jihlavu mesto obišla, lenže kúsok od nej podľa niektorých hlásení produkovala krúpy o veľkosti až do 3cm, mali sme šťastie, že nás supercela obišla.

Po čase sa opäť poriadne zotmelo, podľa radarových záberov bolo jasné, že búrka sa vyvíja skutočne len kúsok od Jihlavy, rozhodli sme sa ísť do rovnakej pozície ako sme boli, lenže sme sa na mape zorientovali a išli sme trochu inak, na ceste nás búrka ktorá sa vyvinula kúsok pred nami zasiahla v plnej sile, o nedlho sa viditeľnosť znížila pod 2m a bolo jasné, že pri nás zúri poriadny downburst, krúpy boli v spomínanej búrke do 2cm lenže vietor mal nárazy cez 32m/s, vietor bol chvíľami tak silný, že začalo nadvihovať auto! Podľa niektorých zdrojov sa vytvorilo neďaleko Jihlavy dokonca tornádo o sile F0 a pravdepodobne nebolo ďaleko od nás, po ukončení búrky sme boli dokumentovať aj škody, a bolo ich veru hodne, v celkom okrese Jihlava bolo popadaných veľmi veľa stromov a doprava tu na cca hodinu aj pol úplne ochabla, hasiči mali skutočne plné ruky práce, bolo aj vytopených niekoľko dedín . Silu vetra vidieť aj na priloženej fotke vyvráteného obrovského stromu ,

Po týchto dvoch veľmi silných búrkach sme očakávali, že búrky budú pokračovať aj v noci a že ešte budeme mať aj peknú blýskavicu, lenže tento raz sa modely čo sa týka času mierne zmýlili búrky sa poponáhľali viac, ako to očakávali modely, čiže po zistení, že žiadne búrky už neprídu a “na dnes sme už skončili” sme sa pobrali domov, po ceste nás ešte čakalo niekoľko popadaných stromov.

Po príchode domov sme zacítili klasický Bratislavský vzduch bez akejkoľvek búrky či prefuku, pričom vzduch v Česku bol skutočne na nezaplatenie .