Stručný popis búrky Nové Zámky 9.8.2013

Miesto pozorovania : Nové Zámky
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Po dlhotrvajúcich suchách s teplotami dlhodobo prekračujúcimi 35°C sa už dalo očakávať, že príde mierne schladenie. Podľa predpovedí meteorológov sa k nám zo západu mal presúvať zvlnený studený front.
Dva dni som sledoval všetky modely a dúfal, že studený front prinesie okrem ochladenia aj silné búrky. GFS udávalo CAPE cez 1200 pri LI do -3, avšak výrazný rozdiel medzi teplotou v 2m a teplotou rosného bodu, spolu s chaotickým prúdením v 10m ma utvrdzovali v tom, že väčšina silných búrok bude viazaná na orografiu pred príchodom frontu. Estofex v rámci pohybu frontu vydal predpoveď na stupeň 1 pre krajný západ Slovenska.
Od obeda sa búrky tvorili výhradne na orograficky významných miestach, najmä v rovine Poprad Žilina. Podľa informácií od známeho v Novej Bystrici na severe Slovenska padali asi tak 3cm krúpy.
Celý deň som trávil s frajerkou u nich doma, odkiaľ sme spolu sem tam nakúkali von oknom, či predsa len sa niečo nepriblíži aj k Novým Zámkom. Výhľad z okna je na Z až JZ, viacmenej nezakrytý iba smerom na Z. Deň ubiehal , a spolu sme sledovali na radare, ako front postupuje cez Česko a Rakúsko. Po zotmení sa začínali tvoriť jadrá na severozápade Maďarska, a preto sa pri silnom prúdení v 700hPa dalo očakávať, že búrky prekonajú hranice a dorazia aj ku nám. Samozrejme, na chase nebolo ani pomyslenie, jednak pretože výbava nie je dlhodobo pripravená, a jednak kôli tme, ktorá sa rozprestierala postupne okolo. Preto som sa rozhodol, že počkám a snáď zachytím aspoň pár bleskov.

Búrky sa spočiatku našej lokalite vyhýbali, no našťastie aspoň jedno jadro dorazilo okolo 21:45 SELČ z juhu. Vietor začal fúkať smerom na juh, čo dávalo tušiť, že búrka by mohla zosilnieť. Ale všetko to bol studený vzduch, predovšetkým z jadier ktoré sa nachádzali na severozápade od nás. Nárazy vetra dosahovali odhadom do max. 25m/s na základe pozorovania ohybu stromov a lampy oproti. Blesková aktivita bola na vysokej úrovni, dalo by sa povedať že blesk bol každé cca 2 sekundy. Najväčším problémom však bolo, že prevažná väčšina bleskov bola skrytá v hustej oblačnosti. Nahodil som teda foťák do okna, a snažil som sa aspoň niečo uloviť do objektívu. Zaznamenal som však len veľmi málo CG bleskov, takmer všetko boli IC alebo CC blesky. Najbližší výboj bol do 1,5km. Zrážkovo nebola táto búrka príliš výrazná, za hodinu spadlo cca. 2mm zrážok. Studený vietor však fúkal aj po odchode búrky, až do skorého rána.
Napriek tomu, že som nezažil búrku roka, potešila ma aj táto menšia časť frontálneho búrkového komplexu, pretože priniesla výrazné ochladenie po týždňoch horúčav. Teploty spadli z tropických 36°C na príjemných 25°C.