Búrka Bratislava 8.7.2014

Miesto pozorovania: Bratislava
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Ďalší príjemný budíček v tomto roku silnou búrkou! Ani som moc nedúfal v búrky tento deň, keďže sa stále držali nad kopcami a nad Neziderským jazerom v Rakúsku po minulé dni. Prevládalo južné až juhovýchodné prúdenie a búrky sa vytvárali na konvergenčných líniách. Takisto to bolo aj v tomto prípade, kedy sa nadránom vytvorila prvá búrka v okolí priamo pred Bratislavou, tak maximálne 30km od centra Bratislavy.

Zobudil som sa na prvý hrom, potom čakám, či som počul správne a keď začalo dunieť druhýkrát, tak som vyletel z postele a hneď vidím čierňavu na juhu. Čerstvé Cbčko, ktoré prešlo cez nás so slušným lejakom, no za tým sa ešte po línii vytvárala druhá bunka.

Táto druhá búrka nás zasiahla stredom so silnými bleskovými výbojmi, lejakom a na záver krúpami o priemere 1,5cm. Na Kolibe a v centre mesta Bratislavy spadlo len zopár veľkých kvapiek, čiže tieto búrky zasiahli len východnú stranu mesta.

Počas dňa bola všetka dostupná búrková energia vyčerpaná rannými kládami! Cez deň sa už žiadne búrky v BA nevyskytovali. Na radari boli len slabo červené odrazivosti, v skutočnosti sme mali šťastie na túto búrku s malými rozmermi. Bol som plne spokojný s lejakom, CG bleskami a na záver krásnymi krúpami (2 typy – priezračné s bielym jadrom a biele guličky).