Búrka Bratislava 31.5.2017

Miesto pozorovania: Bratislava Koliba, Bratislava – Podunajské Biskupice
Pozorovatelia: Richard Tóth, Ivan Škoda
Autor textu: Richard Tóth

Dnešný deň mal byť z pohľadu modelov pre Západné Slovensko relatívne pokojný. Najmä GFS nehlásilo v rámci prúdenia nijak špeciálne podmienky.
Avšak už ráno bolo cítiť vo vzduchu viac vlhkosti ako je zvykom, a aj vyššia teplota naznačovala, že by predsa len niečo nakoniec mohlo vzniknúť, pravedpodobne na Česko-Slovenskom pohraničí.

O 13:00 SELČ som vybehol na strechu, nakoľko radar potvrdzoval bunku, ktorá vznikla SZ od Bratislavy a napriek prúdeniu od západu, mala až takmer južný pohyb. Samozrejme sa toto aj potvrdilo vizuálne a preto som teda počkal, čo sa bude diať a či táto malá formáca dokáže prekročiť Karpaty a priniesť aspoň dážď, ak už nič iné.

O to viac ma prekvapilo, keď daná bunka naberala silu aj keď už bola nad Bratislavskou Kolibou. Neváhal som a urobil niekoľko fotiek, než ma zasiahla zrážková stena. Táto pomerne malá bunka bola dosť fotogenická a osviežila Bratislavu prudkým lejakom a vetrom v nárazoch do 30km/h.
Dokonca v čase 13:40 SELČ vyprodukovala malé krúpky o veľkosti do 7mm zhruba v oblasti Podunajských Biskupíc ( výjazd z Gagarinovej v smere na Biskupice). Túto informáciu mi priamo z miesta posunul Ivan Škoda.