Búrka Bratislava 28.7.2012

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz, Bratislava – Rusovce
Pozorovatelia: Peter Kulla, Drobec, Ivan Škoda + Veronika
Autor textu: Peter Kulla
 
V tento deň modely naznačovali vysokú labilitu CAPE 2 000 J/kg a LI -7 pre tvorbu mohutných búrok s krúpami. Najvyššia denná teplota bola 34,3°C. Myslel som si, že búrky, ktoré sa vytvoria v Rakúsku, dorazia do Bratislavy už o 18:00 SELČ, pretože model GFS predpovedal na danú 18h. výrazný pokles tlaku. Nestalo sa tak, keď som si pozrel ďalší model GFS, tak práve o 18h. bola vo výške 700 hPa nízka vlhkosť, ktorá bránila v tvorbe konvektívnej oblačnosti.

Už v čase 18:00 SELČ postupovala z Rakúska mohutná búrková línia z JZ na SV. Od 21:00 SELČ, kedy model GFS predpovedal dostatočnú vlhkosť vo výške 700 hPa na rozvoj konvekcie, sa vytvorilo búrkové jadro približne 33 km JZ od Bratislavy. O 15 minút neskôr sa vytvorilo ďalšie jadro v okolí Prellenkirchenu v Rakúsku, ktoré smerovalo na Bratislavu a o ďalších 15 minút sa z backbuildingu vytvorilo ešte jedno jadro. Obidve búrkové jadrá obišli samozrejme Ružinov – Prievoz smerom na Karlovu Ves a prešli až na Karpaty.

V búrkových jadrách boli silné bleskové výboje, prevažovali CG-. Počas týchto búrkových jadier som odbehoval ku radaru, na ktorom som sledoval vývoj silnej búrkovej línie v okolí Grazu v Rakúsku, ktorá smerovala na SV na maďarské mesto Sopron a ďalej k Bratislave. Okolo 21:45 SELČ som ešte rýchlo zobral bike a makal som si na pole (bývalé poľnohospodárske družstvo) s lepším SZ výhľadom na Kamzík odfotiť blesky.
Keď som prišiel na pole, stretol som chasera Ivana Škodu, ktorý mi povedal, že sa už neblýska. Ukázal som Ivanovi radar ako postupuje búrková línia cez Sopron v Maďarsku k Bratislave a chcel som ísť počkať s chaserom Ivanom túto líniu a pofotiť blesky do Šamorína. Nakoniec sa Ivan rozhodol pre Rusovce a urobil dobre, lebo som odfotil pekné blesky a wallcloud.

Búrková línia dorazila do Rusoviec okolo 23:00 SELČ postupne veľkými dažďovými kvapkami a o pár minút silným lejakom s CG- a CC bleskami. Celkovo napršalo z tejto línie 14 mm zrážok.