Búrka a Waterspout Bellaria (IT) 6.7.2012

Miesto pozorovania: Taliansko, Bellaria (Rimini)
Pozorovatelia: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Hello milí fanúšikovia extrémnych prejavov počasia! Tento článok píšem z trošku južnejších krajín ako je Slovensko a to z Talianska. V tento deň som zažil niečo, čo som chcel vidieť už odmalička…

Trochu som dúfal, že zažijem na dovolenke aj tú jednu búrku, pretože ešte doma pred cestou som pozeral rôzne modely GFS WRF ECMWF a vyčítal som z máp, že tu budú celkom dobré podmienky na výskyt búrok z tepla. Ani jeden nenaznačoval prechod studeného frontu, tak by sa mali búrky viazať hlavne na hory. Tu v blízkosti je najmä vidieť štátne mestečko San Marino, ktoré sa nachádza asi 40km ZJZ odo mňa. Izbu mám v hoteli na 4. poschodí ale s výhľadom na pevninu teda na západnú stranu. Dobre aspoň, že som na najvyššom poschodí, ale už som tu zažil nádhernú blýskavicu nad morom v noci aj cez deň, takže nebol som na 100% spokojný s izbou, nevadí, prejdem k veci.

1. búrka:

Apeniny sa tiahnu až sem po takmer Rimini, potom nasleduje Pádska nížina, Benátky a severne sú Alpy. Už dni predtým som pozoroval strašne ďaleko na severe tvoriace sa búrky alebo už vytvorené, ktoré napáchali obrovské škody v Rakúsku a okolitých krajinách, o čom budú určite písať moji kolegovia (pozri chaselog na stránke a rok 2012, mesiac júl). Ja som len s prekvapením a úžasom pozeral reporty z týchto búrok a trochu som bol aj sklamaný, že prečo musím byť práve v tomto čase poriadne ďaleko od takýchto akcií – 8cm krúpy, množstvo CG bleskov, silný vietor, prívalové zrážky. Aj Bratislava schytala pár búrok (ja tu v Taliansku našťastie aspoň 1 možno 2 ako sa to vezme, ale aj tak by som bol radšej v Bratislave z tohto hľadiska).

Ráno sa začalo polojasno, postupne okolo 10:00 SELČ som spozoroval Altocumulus Castellanus, bol aj nad pevninou aj nad morom a išiel prevažne z juhozápadu. Je tu viac výnimočností, ktoré opíšem postupne. Jednou z nich je morská bríza (cez deň fúka od mora a v noci fúka z pevniny na more kvôli nerovnomernému prehrievaniu povrchu). Táto ovplyvňuje aj pohyb oblakov v najnižších vrstvách troposféry. Deň tu pre mňa prebieha asi takýmto štýlom – 8:00 raňajky, potom kúpanie v mori, 12:30 obed, relax a kúpanie v mori, 19:30 večera, 23:00 spanie. Plávajúc v mori som sledoval ako sa tie altocumulusy rozpadávali a zároveň vybuchovali do výšky. Vedel som z meteorologickej literatúry, že toto je znak veľkej lability v ovzduší a hlavne keď sa vytvorí ráno. Tak už som len čakal kedy naskočia kopy. Ako vymizol aj ten posledný Ac okamžite sa začali nad kopcami tvoriť cumulusy. Po 11h už z nich boli Congestusy. Ale čo som prehliadol bola vytvorená búrka na severe priamo nad Benátkami. Odtiaľto sa mi to zdalo ako keby to bolo nad morom, ale po pozretí družicových záberov to bolo tesne nad pevninou. Boli to tri komíny vybuchnuté už do ľadového štádia a pekne sa zorganizovali a do 12h z toho bola naozaj pekná búrka aj s nákovou.

Kopy nad kopcami „blízko“ mňa tiež vybuchli do nákovy a vypadávali z nich zrážky, možno aj hrmelo ale nakoľko sú taliani tak hluční a nevychovaní, že som to nepočul. Potom som obedoval a žiaľ nemal som žiaden výhľad a prehľad o situácii, ale počul som naisto pár hromov. – Áno, po výdatnom a chutnom obede som vyšiel na izbu a a videl som, že z tej línie nad kopcami vyfúklo ďalšiu líniu kôp bližšie ku mne – k moru, jedna z nich bola v búrkovom štádiu a asi z nej dunelo. Potom sa to celé zatiahlo círusom z juhozápadu. Čudné bolo rozširovanie celého komplexu benátskej búrky smerom na juh ?! Zistil som, že sa to celé backbuilduje po pobreží na juh. Z horských búrok nič nebolo, len to tu zatiahlo oblohu, škoda som si myslel.

Nad morom spozorovaný Mammatus.

Juhozápadná časť bola stále živá z tohto komplexu a vytvárali sa nové a nové bunky s updraftom a pekne ťahalo teplý vzduch z juhu. Ale stále bol pohyb oblakov z JZ, tak som predpokladal, že niekedy sa ten prílev životodarnej energie pre búrky z juhu odstrihne a cele to odíde na Alpy zase. Neskôr som spozoroval tvoriacu sa líniu kôp s dobrou základňou na Z/JZ tak si hovorím áá to teda môže vyjsť! Okamžite to vystreľovalo dohora a keď to už mohlo vypúšťať prvé zrážky zbadal som šedý wall cloud na severe a predstavte si išiel presne zo severu na juh oproti mne! Waw, pomaličky začínam veriť, že to prejde aj cez náš hotel.

Jasné hromy bolo počuť ale divne sa to šírilo ako keby bolo niečo na mori tak som behal cez chodbu sledovať aj čo sa deje na mori ale na mori len cirrus a mammatus, takže tam jadro určite nebolo. Asi 100km juhovýchodne sa vytvorila ďalšia búrka, ktorá sa nakoniec aj spojila s touto severnou. z nákovy vypadlo pár obrovských trblietajúcich sa kvapiek. Stále som nevidel blesky, až potom keď to prišlo bližšie. Pekný val sa vytvoril až nad more a búrka pekne nasávala teplý vzduch z juhu. Prichádzalo to bližšie a naberalo to krásne kontrasty a farby, už som videl aj prvé CG blesky.

Nakoniec prešiel celý val cez nás a začalo fúkať zo severu za ním. Objavovala sa tam aj zelená farba no ani z toho nepršalo ani nepadali krúpy, teda pardón, zrážky nejaké boli no stačilo to tak na zamokrenie asfaltu. Potom ostal len mammatus nad nami a búrka sa stočila zo západu na more a tam sa aj rozpadla. Tak som sa mohol ísť zase pekne okúpať do mimoriadne až rekordne teplého mora. More malo teplotu doobeda 27°C, poobede 28-29°C a vplyvom slnka sa pri brehu prehrievala až na 30,5°C! To už sa človek aj vo vode pomaly potil a nebolo to žiadne osvieženie.

2. búrka:

Keď sa po prvej búrke obloha dosť prečistila, tak som spozoroval po 17.h zase naskakujúci AcCastell a veľmi rýchlu tvorbu stratocumulusu. Vyzeralo to zospodu ako keď sa vytvorí Pileus nad Cumulusom. Rýchlo sa teda spravil zákal na oblohe a kde tu sa utvorilo také okienko čistejšej oblohy, cez ktoré som videl vybuchovať kopy, tak vlastne ten zákal bol nízko položená základňa cumulusov. Postupne boli z nich CuCongestus a robili sa aj funnel-e.

Pohyb týchto vystrelených veží bol z mora teda z V na západ do vnútrozemia, kde sa to spomalilo až zastavilo – tu bol vidieť vplyv morskej brízy! Priamo nado mnou bol neskutočný strih vetra, dva vystreľujúce cumulusy sa naklonili jeden na pevninu a jeden na more a cez seba prerazili. Nakoniec z toho na mori začali vypadávať zrážky a potom sa to celé začalo…

Skoro z každej základne takých väčších celkov trčal pekný funnel aj dva. Rotáciu som voľným okom nepozoroval, ešte doplním info ak nájdem aj video z nejakého funnelu. Až to bolo neuveriteľné koľko funnelov sa všade naokolo postupne formovalo. Po nejakom čase som už videl cez trochu prečistenú oblohu smerom na SZ dve nákovy, ktoré sa skrížili. Jedna zo Z a druhá zo S. Ale stále som nevidel jadro búrok, len som počul občasné vzdialené hrmenie. Po asi 10 minútach to už nabralo jasné kontúry – jedna línia búrok sa vytvorila na juhozápad odo mňa a zasahovala aj nad more a druhá bola kolmo na ňu presne ako sa tiahlo ešte pohorie, čiže celý JV, J, JZ, Z, SZ obzor bola búrka v rannom štádiu. škoda bola, že v tomto momente som už meškal na večeru, tak si hovorím, že akurát za tých 20 minút sa to pekne vytvorí a dôjde bližšie. Takže som bol opäť bez výhľadu. Keď mi mali priniesť druhú porciu jedla, ja som to už nevydržal a vybehol na 4. poschodie skontrolovať situáciu.

Ešteže som mal pri sebe foťák. Hneď som sa pozrel na južnú stranu cez chodbu. V tom čase bol mierny dážď a celé okno bolo opršané, tak som nevedel či je to čmuha na okne alebo niečo iné…Sprej z vody, ktorý sa pohyboval smerom na S, pretriem si oči pozriem ešte raz a zo základne trčí nádherný funnel! Okamžite otváram okno, vyťahujem foťák a točím HD video. Úplne mi bolo jedno, aký silný je lejak a že sa mi môže pokaziť foťák, tento waterspout musím mať zachytený! Tak teda môj prvý úlovok tornáda na mori vôbec! Konečne som niečo také videl na vlastné oči a mohol aj natočiť, ešte som si to zblížil fotoaparátom a videl tú neskutočnú silu tak slabo viditeľného tornáda, pretože asi 50% nebolo vidieť. Bol som celkom prekvapený akou veľkou rýchlosťou to strhávalo morskú vodu okolo vlastnej osi. Originálny funnel sa rozpadol, ale sprej na vode si razil svoju cestu na sever. Hneď na to sa vytvoril nad tým ešte jeden funnel ale menší. Tento jav trval 5 minút. Celkovo mohol žiť waterspout dlhšie, pretože som ho zachytil už vytvorený. Potom mi už aj odchádzal z pozorovacieho uhlu, tak som sa presunul na druhú stranu chodby aby som videl druhú časť mora a už ho nebolo. Omočený som bol od hlavy až po päty a ľudia ktorí išli späť do svojich izieb na mňa pozerali ako na debila :).

Z tejto búrky boli krásne CG, ktoré udierali viackanálovo do mora s odstupom tak každých 30 sekúnd. Na mňa išiel potom zo severu začínajúci lejak a veľmi tmavá základňa a myslel som si, že to vypustí najsilnejší lejak a možno aj krúpy v ten najsprávnejší čas rovno nado mnou. No blyslo sa len raz a lejak bol slabší než som predpokladal. Počas celého prechodu tejto druhej búrky bol premenlivý vietor, žiadna húľava.

Večer som si vychutnával z pláže záblesky a krásne nasvietenie celého komplexu spolu s mammatusmi. Búrka odchádzala smerom na Chorvátsko a podľa mňa aj strácala na intenzite. Bolo vidieť menej a menej bleskov. Teplota vzduchu poklesla na 20°C. Toto bol jeden z najkrajších dní v mojej meteorologickej histórii a pamätal si to aj môj foťák… Keď som večer prehliadal fotky tak som mal rozmočený display, utvorili sa tam mokré mapy, ktoré sa na druhý deň ešte zväčšili.