Búrka Viedeň 12.6.2010

Miesto pozorovania: južná Viedeň – Rakúsko, neskôr dedinka juhovýchodne od Viedne – Zwölfaxing
Pozorovatelia: Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

 

Dnes bolo ideálne počasie pre väčšinu ľudí, ktorí tiahli k vode sa aspoň trošku ovlažiť. Po tropickej noci, krásne bezoblačno celý deň, teploty sa dostali cez 30°C (čo sa označuje ako tropický deň). Búrky naskočili presne na tom mieste a v ten čas kedy som čakal, cca o 17h, východný cíp Álp v Rakúsku. Pohyb celého komplexu bol z JZ na SV. Poviem si, zase klasika Brno to pekne schytá a sem nedôjde nič, prípadne nás „prefúkne“.

Tak niečo po 18h sme sa s P. Kullom dohodli, že vyrazíme do Viedne, kde budeme k tomu určite bližšie. Ako sme už prechádzali dedinou Schwechat, tak sme videli obrovský Shelf cloud (SC). Pozrel som na mapu a keďže bola búrka na JZ, Z a SZ od nás, tak som volil cestu mimo mesta pod Viedeň aby sme mali na to celé dobrý výhľad.

Na jednom miestečku pri ceste sme si spravili rozhľad, že kde sa nachádzame a ktoré jadro si chytíme – nemali sme k dispozícii internet, takže sme sa riadili vlastnou intuíciou a skúsenosťami. Búrka postupovala veľmi rýchlo za Shelf cloud-om bolo zelené sfarbenie, tak už som sa zamýšľal nad úkrytom. Bleskovo bola pekne aktívna cca. 1blesk / 5sekúnd, ale akonáhle sme sa nachádzali pod SC, začala intenzita bleskov slabnúť. Spustil sa silný vietor zo západu nárazy predpokladám cez 80km/h, pred búrkou vietor zo S až SV rýchlosť do 20km/h. V tom zvírenom prachu sme asi 2 km prešli na sever a v dedinke Zwölfaxing som zastavil na parkovisku pekne v závetrí jednej budovy.

SC už valil smerom na rakúsko-slovenskú hranicu a u nás ešte ani kvapka! Ale zato bola tma ako v noci! Nakoniec sa pustil mierny dážď a vietor len pomaličky utíchal. Krupobitie nebolo, tak sme sa vydali späť smerom do Bratislavy. Hlavné jadro sme mali stále severozápadne od nás, počas cesty sme videli veľa nádherných bleskov. Dokonca v jednej dedine to dosť blízko šľahlo, maximálne 300m od nás CG a nasledoval perfektný basový hrom.

V rakúsku sme ešte pobudli, išli sme na kopec Braunsberg, odkiaľ bol super výhľad. Tu sme si už užívali doznievanie búrky, ktorá predsa vydržala až do Bratislavy. V Bratislava – Prievoz napadalo 3,5mm zrážok. Odhadujem, že v Rakúsku v cieli napadol minimálne dvojnásobok.