Búrka / Tornádo Bratislava 1.5.2011

Miesto pozorovania: Rusovce
Pozorovatelia: Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

Po veľmi teplej druhej dekáde apríla sa vytvorilo „tlakové bahno“ nad Európou s mierne labilným rozvrstvením troposféry. Celý koniec apríla bol sprevádzaný prvými búrkami letného charakteru.

Okolo obeda sa vytvoril jeden Cumulonimbus presne nad Malými Karpatami severne od Bratislavy. Prúdenie bolo prevažne severné až severovýchodné. Táto búrka zachytila centrum Bratislavy a pomaly sa rozpadávala.

Na svojej južnej strane si vytvorila nové bunky. Do jednej z nich sme sa rozhodli ísť, po včerajšom „neúspešnom“ výjazde do Častej (SV za Modrou).

Bol to krásny Cumulus Congestus, z ktorého už vypadávali zrážky. Mal stabilnú základňu a celkovo jeho štruktúra naznačovala pomerne slušný vývoj a následné silnejšie prejavy.

Presunuli sme sa až na samotný južný okraj Rusoviec a nachádzali sme sa presne pod tmavou základňou oblaku. Bolo už mokro a veľa vody na ceste, no prekvapilo ma, že nevypadávali z toho veľké kvapky, môžem povedať, že ani kvapka. Už som čakal, že sa to nad nami spustí, no ostal som sklamaný. Iba trošku popŕchalo a búrka mala degradačný charakter. Ani jeden blesk nebol, až potom keď sa spravilo z tejto rozpadnutej prehánky/búrky nové jadro nad rakúsko-slovensko-maďarskou hranicou, tak sme jeden registrovali.

Celkový charakter búrok bol pulzujúci, rýchly vývoj a rozpadávanie sa. Nezaznamenali sme teda žiadne extrémne prejavy.

 

____________________________________________________________________________________
Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Po návrate z výjazdu za búrkovou bunkou s chaserom Ivanom Škodom, o 14:30 SELČ, som odpísal akúkoľvek tvorbu búrok ešte v tento deň. O 16:45 SELČ sa vytvorila búrková bunka nad Kamzíkom (z môjho pohľadu je to SZ) a postupovala na JZ až J.


Bleskovo začala byť aktívna až o 17:20 SELČ na JZ-J. Fúkal slabý SZ-Z vietor. Neskôr sa zmenil na SV-V. O 17:40 SELČ som pozoroval, z terasy u seba doma, lievik (funnel cloud) na Západe, ktorý sa tvoril na konci búrkovej bunky.

O 17:45 SELČ som zbadal z okna na Z už vytvorené tornádo. Rýchlo som utekal do izby pre fotoaparát a urobil som fotky a krátky záznam tornáda, v ktorom bola rotácia: