Búrka Šaľa 20.6.2010

Miesto pozorovania: Šaľa a okolie
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Dnešnému dňu som nevenoval pozornosť a vychutnával som si víkend… Jasná obloha, sem tam cirrovitá oblačnosť, proste pohoda..
Okolo 15:30 som vyrazil na dvor, pozrieť vodu v bazéne. Všimol som si severne odo mňa prerastené kumuly, tak som sa šiel pozrieť do záhrady na situáciu. Severovýchodne už tmavla obloha a spomedzi domov sa vynárala základňa blížiacej sa búrky. Stále však nehrmelo a bolo aj relatívne teplo,veď teplomer ukazoval príjemných 21 stupňov. Urobil som niekoľko záberov a šiel k počítaču, pozrieť sa na radarové snímky,aby som vedel, či sa vôbec niečo bude diať.

Na moje prekvapenie radar ukazoval celkom slušnú bunku iba kúsok severovýchodne od Šale, preto som si zobral statív šiel pozrieť na dvor, ako búrka postupuje. Búrka mala slušný postup daľej na západ, preto som sa vydal na moje obľúbené stanovište pár kilometrov severne od Šale.
Podľa mojich predpokladov by ma mohlo priamo zasiahnuť jadro búrky. Spočiatku som si však nerobil veľké nádeje, pretože elektricky bola bunka zatiaľ mŕtva. Ako som sa blížil k cieľu, obloha postupne tmavla od východu, a začul som aj jedno zahrmenie. Snažil som sa dostať čím skôr na stanovište, pretože postup búrky sa čiastočne zrýchlil a hrozilo, že mi nezostane čas na fotenie kôli prípadnému dažďu.
Okamžite po príchode som vytiahol statív a začal fotiť. V čele búrky postupoval impozantný shelf cloud, a vietor fúkal stále mierny západný, teda smerom k búrke.Teplota sa stále držala na 20-tke.

Podarilo sa mi tiež nafotiť sériu snímkov, ktoré zachytávajú pravdepodobný Scud Cloud od jeho vzniku až po zánik. Počas jeho životnosti ho sprevádzala turbulentná rotácia v smere do základne oblaku, avšak nejednalo sa o trombu, pretože nemal hladkú štruktúru.

Stredná časť shelf cloudu sa začínala rozpadať, čo dávalo tušiť, že sa búrka rozdeľuje na dve časti. Jedna časť teraz postupovala stále na Západ, ale druhá nabrala mierny juhozápadný smer. Hlavné zrážkové pásmo som videl práve na juhozápadnej časti, preto som si ešte vykalkuloval, že by som sa ešte stíhal presunúť viac na západ a predbehnúť tak jadro so zrážkami.
Neváhal som ani minútu a druhý bod môjho chase-u bol kúsok pred Galantou. Urobil som ešte niekoľko fotografií a šiel spokojný opäť do Šale, kde medzitým už ustával pomerne silný dážď.

Dnešný deň ma príjemne prekvapil a táto aj keď malá búrka, urobila bodku za pekne stráveným slnečným víkendom.