Búrka Matzen 8.6.2011

Miesto pozorovania: Oberweiden, Matzen v Rakúsku
Pozorovateľ: Pavol Škoda + Katka
Autor textu: Pavol Škoda

Konečne som sa dostal z časovej tiesne a našiel si čas na mnou tak milovaný stormchasing, ktorý nebol ani tak plánovaný tento deň, ale skôr náhodný. Narážam na fakt, že som bol pôvodne na nákupoch a nepripravený bez vybavenia. Takže k dispozícii som mal len mobil. Preto vopred upozorňujem na zníženú kvalitu fotiek a videa, ktoré je vzhľadom na pôvod aj tak dosť dobré.

Búrky boli aktívne na Slovensku už od rána. Naše územie sa nachádzalo v teplom, vlhkom a veľmi labilnom južnom prúdení, ktoré bolo čím ďalej tým viac pred frontálne. Od západu sa blížil studený front a jeho príchod bol očakávaný vo večerných hodinách. Prvá búrka v Bratislave, lepšie povedané na jej krajnom východnom okraji sa objavila už v poludňajších hodinách. Vytvorila sa extrémne rýchlo a bola vnorená do oblačnosti Altocumulus a Cumulus, takže na fotenie skôr nezaujímavá, ale veľmi zaujímavá z hľadiska jej prejavov. Ako sa neskôr ukázalo, búrka medzi Sencom a Trnavou vyprodukovala niekoľko krát funnel cloud a raz dokonca aj údajné tornádo krátkeho trvania. Tento jav zdokumentoval môj kolega Tomáš Stanislavský, ktorý bol v tom čase akurát dosť blízko a potvrdil rotáciu. Jeho príspevok sa v tomto čase ešte pripravuje.

Zaujímavé veci sa v tomto čase diali aj 100 km západne, vo Viedni v susednom Rakúsku, kde búrka spôsobila nad hlavným mestom Rakúska extrémne prívalové zrážky a prívalovú povodeň. Rakúsky kolega mi potvrdil oficiálne merania z automatický staníc nasledovné úhrny zrážok: Viedeň botanická záhrada 52 mm a z toho 50 mm za 30 minút, Viedeň mesto 46 mm a z toho 44 mm za 30 minút! Búrka išla na sever a rozpadla sa neskôr a v tom čase už od juhu na celé okolie nešli žiadne búrky a oblačnosť sa zmenšila, vzduch bol citeľne suchší a stabilnejší, čo mi dalo predpoklady, že na dnes sme už asi skončili a jediná nádej bola ešte vo fronte. Bol som skeptický, lebo teploty moc vysoko už nešli a front bol slabý a labilita chýbala pred frontom, nakoľko bola odobraná búrkami, ktoré už boli, chýbala insolácia dopoludnia a okolo obeda. Jedine vietor ostal južných smerov a tak sa neskôr popoludní od západu priblížila konvergencia, ktorá vznikla západne od Viedne. V čase okolo 18:00 sa začali v Rakúsku (Hainburg 18 km západne od Ba) vytvárať početné cumuli, ktoré veľmi rýchlo mohutneli a neskôr sa začali aj dobre organizovať s postupom na sever až severovýchod. O 18:30 som zbadal na západe (priamo nad Viedňou) mohutné CB oblaky s backbuildingom smerom z južnej strany. Nemal som slovenský signál, takže radar žiaden, info žiadne, nákup v kufri auta a naraz volá kolega Drobec a v krátkosti informuje, že ide k Malackám, lebo niečo od západu valí. To mi bola nová informácia, lebo postup bol z juhu, ale ako sa rýchlo ukázalo, tak búrka mala už západné komponenty. Dovtedy som mal v tom jasno, idem domov, búrka pôjde ako popoludní na sever do Česka a tu opäť nič. Nastala však dilema, utekať na Slovensko a potom cez celé mesto na Malacky, alebo ísť domov a kašlať na to v predpoklade, že aj tak sa to pred hranicami rozpadne? Alebo ísť na sever po druhej strane Moravy, teda v Rakúsku a dúfať, že to vydrží a vydrží aj nákup, ktorý potrebuje chladničku? Rozhodol som sa pre tretiu možnosť a začal som uháňať na sever až severozápad asi 40 km severozápadne od Bratislavy z Hainburgu cez obce Marchegg, Baumgarten an der March, Oberweiden, Weikendorf, Gänserndorf, Prottes s konečnou pri obci Matzen.  Prvé foto vzniklo ešte v Hainburgu s pohľadom na severozápad a ďalšie fotky na ceste do Marcheggu.

Krásne je vidno shelf cloud na západnom horizonte, smerom na sever ešte polooblačnú oblohu s odhalenými CB oblakmi v diaľke niekde v Čechách a priamo nado mnou základňu novej izolovanej bunky, ktorá mi bublala priamo nad hlavou a spustila veľmi silný lejak s mamutími kvapkami, ktoré boli aj mimoriadne husto pri sebe a táto nečakaná bunka mi dosť znepríjemňovala život. Trvalo mi až 10 minút kým som sa z toho dostal, aby som mohol niekde na poli odfotiť a natáčať v kľude líniu búrok postupujúcu od západu s pekným shelf cloud. Napriek tomu mala aj táto izolovaná búrka niečo do seba a bola nádherná, fotogenická s divným postupom a to presne z juhu na sever, kým asi 20 km západne od nej valila už od západu línia búrok z Viedne. Našiel som jeden geniálny flek hneď severne za dedinou Oberweiden, kde sa mi naskytol neskutočný výhľad bez stromov a stavieb široko ďaleko. Paradoxne ma najprv na fotenie zaujala tá izolovaná bunka, z ktorej som vybehol a pekne sa tvorila ďalej. Postupovala na sever pozdĺž rieky Morava, blesky som nezaregistroval, ale Drobec tvrdí, že nejaké z toho boli. Vietor fúkal proti búrke a to od juhovýchodu, takže konvergencia ešte dobre fungovala až do príchodu húľavy. Takto to vyzeralo z Rakúska na fotkách a na prvých minútach videa…

Vzápätí som sa však musel začať venovať niečomu omnoho väčšiemu a silnejšiemu západne odo mňa, presne za chrbtom a až ma mrazilo pri pohľade na toto…

Do 5 minút som sadol do auta a rýchlo som sa vydal na sever tak, aby som sa dostal presne do stredu trajektórie najsilnejšej časti tejto búrky a teda do jadra s tým, že snáď stihnem ešte niečo pred nástupom húľavy a lejaku niečo nafotiť a natočiť z blízka.

Práve táto búrka mala v tomto čase alebo o pár minút skôr údajne tornádo, ktoré som videl aj ja a až neskôr nafotil, natočil, keď už bolo v štádiu rozkladu, keďže skôr som nemohol a nebolo to ani dobre vidno pri uháňaní vysoko nad limit rýchlosti mimo obce. Napokon som bol nútený zastaviť priamo v strede cesty medzi obcami a donútiť ostatné autá ma obchádzať, pretože toto bolo jediné miesto na ten jeden záber, ktorý keby som nespravil, tak už ani neurobím a nič z toho nebude zachytené, nakoľko ako som už písal rýchlo to mizlo.

Videl som to až takmer po zem! Na záberoch je vidno medzi stromami útržky z toho, ktoré stúpali smerom nahor a mizli. To isté je vidieť aj vo videu. Rakúsky kolegovia to majú nafotené lepšie a z inej strany i o niečo skôr, link tu Tornado v Rakusku.

Ani tu som však nemohol ostať a ešte mi do cieľa chýbali nejaké kilometre, tak som musel ísť ďalej a už mi bolo jasné, že plán nevyjde a na miesto prídem rovno v čase, keď začne pršať a už nič mimo auta nenafotím a nenatočím ako som veľmi chcel. Tak sa aj stalo, našiel som za dedinou Matzen poľnú cestu, kde som auto zaparkoval a začal fotiť a točiť celý priebeh prechodu jadra ponad mňa.

Prejavy boli dosť intenzívne a hlavne lejak nezodpovedal radarovým údajom odrazivosti, pretože podľa toho, čo som videl to bolo aspoň na červenú ak nie tmavočervenú odrazivosť v decibeloch aj trocha nad 50 decibelov! Elektrická aktivita búrky bola priemerná, chvíľami slabo nadpriemerná avšak pri prechode cez rieku Morava sa výraznejšie oslabila a na Slovensko búrka vstúpila ako to väčšinou už býva v štádiu zániku. Ja som mal šťastie ju zažiť ešte v plnej sile. Blesky boli skryté v hustom daždi, takže cg bleskov nebolo vidno veľa, ale tie čo som mal šťastie zazrieť (okrajovo sú aj vo videu), tak udreli veľmi blízko a naozaj boli veľmi silné! Hrom prerazil ohromujúco cez všetok hluk dažďa a vetra do zatvoreného auta a dokonca prehlušil aj pustený motor, pričom celé auto sa až niekoľkokrát doslova zatriaslo!

Lejak trval dosť dlho a vytrvalo v oblasti takmer pol hodinu. Škoda, že som nemohol merať úhrn zrážok. Po chvíli som sa pohol ďalej a krúžil v prietrži mračien v nebezpečnom stave ciest v okolí dediny Matzen a hľadal, či nenarazím na nejaké škody, alebo niečo podobné ako bolo deň dozadu v Píle a Častej. Čo myslíte, natočil som niečo zaujímavé? Odpoveď je vo videu a tým sa tento pekný deň s parádnym chasingom a kvalitným úlovkom končí.

 

Vysvetlivky k pojmom z videa (naše srandovné prezývvky na isté prejavy búrky):
Áčko – prvý stupeň vývoja búrky, existuje ešte béčko a rozpadnuté štádium céčko
Flusačky – veľké kvapky ako flusanec
Luftmasa – húľava, shelf cloud, wallcloud
Morda – niečo silné, mocné, intenzívne, niečo čo stojí za reč