Búrka MA/Kittsee 15.7.2010

Miesto pozorovania: Malacky, Kittsee, St. Pölten, Ivánka pri Dunaji
Pozorovatelia: Ivan Škoda, Drobec, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

Tento deň sme mali najprv smolu a potom to do tretice vyšlo…Ak to zhrniem, podnikli sme 4 výjazdy!

Poobede sme pozorovali z Bratislavy krásny CB, ktorý bol vytvorený východne od Trnavy. Vrch nákovy slabé západné prúdenie sfukovalo východne a nové jadrá backbuildingom vznikali smerom na západ. Žilo to a 34´C mu dodávalo energiu. Takže sme išli do Malaciek. Keď sme dorazili na miesto o 16tej, všetko sa naokolo úplne rozpadlo až doslova vyschlo! Boli sme rovno pod oblakom, ktorý sme pozorovali, no zostala po ňom iba nákova, resp. kryštáliky ľadu a kde tu padla kvapka. Jediná búrka žila v Rakúsku pri Schneebergu, čo bolo veľmi ďaleko. Išli sme teda späť do BA a o 17tej sme videli vystreliť ďalšie CB do oblohy, pod cirusom (ktorý produkovali spomínané búrky na Schneebergu), južne od rakúskeho mestečka Kittsee. Prišli sme do cieľa a zase presne ten istý scenár ako v Malackách! Zabalili sme to a išli domov. Deň pokračoval, každý si naplánoval svoje aktivity a po tejto skúsenosti sme už búrky veľmi neočakávali.

Nakoniec na Čuňovskom jazere som pod zapadajúcim slnkom spozoroval rýchlo rastúce Cu Congestus, dobrý pohľad bol na to, vyrástlo to pekne do CB. Vývoj bol ten istý ako počas dňa – nákova s cirrusmi smer východ a nové jadrá backbuildingom smer západ … Nedalo nám to pokoja a o 21.00 sme vyšli za tým do Rakúska, cieľ bolo mesto St. Pölten. Pekne sa to podržalo a vôbec sa nerozpadlo, často sa blýskalo, nové bunky sa tvorili, ale bola už tma tak sme nevideli kde je presne ktoré jadro a nemali sme prístup k internetu. Prešli sme cez dve malé jadrá so silným lejakom a CG bleskami. Po 23h sme to otočili späť do Bratislavy.. Podotknem, že celkovo sa búrky v tento deň presúvali veľmi pomaly, z JZ na SV. Základne sa budovali západným smerom a nákovy s cirrusmi postupovali na východ. Takisto to bolo aj pri tejto búrke v Rakúsku, lenže ako slnko zapadlo, tak sa to otočilo o 180°. Tma, neznámy terén a žiadne nové radarové dáta nás odklonili od najsilnejšieho jadra. Búrky sa začali formovať na outflow boundaries, čiže všetkými smermi, kde bolo ešte teplo…

Prišli sme do Bratislavy asi o 1h v noci a smerom na východ sa začalo veľmi často blýskať. Podľa radarových snímkov sa na SV okraji Bratislavy držalo jedno jadro s červenou odrazivosťou asi 45 minút, tak sme sa išli pozrieť koľko zrážok napadalo + ešte popozerať pár pekných CG bleskov. Na vozovke pri jazere Zlaté piesky bolo minimálne 5cm vody od ľavého kraja až po pravý a bol stále silný lejak. Potom sme na poli západne od Ivánky natočili pár bleskov a o druhej v noci sme unavení skončili náš výdatný chasing. Spočiatku sme boli sklamaní, lebo sa všetko rozpadávalo, nakoniec sme šli po „to“ až do Rakúska a dotiahli sme to aj do Bratislavy. Nevadí, aspoň sme sa na ceste domov nenudili a vďaka CC+CG bleskom sme sa cítili ako na diskotéke!