Búrka Kittsee 14.5.2011

Miesto pozorovania: Kitsee (Rakúsko)
Pozorovatelia: Ivan Škoda + Veronika, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

Postupujúci front od západu, ktorý siahal od južného Španielska až do Fínska sa presúval cez Nemecko na východ. Na jeho prednej strane sa tvorili silné búrky.

Prvá búrka, ktorú sme začali sledovať sa vytvorila okolo 13. hodiny južne od mesta Linz. Postupne naberala na intenzite podľa radarových snímkov a smerovala na SV. Podľa družicových snímkov bol vidieť rotačný charakter celého komplexu. Vytvorilo sa to do línie opačného písmena C. Kurz bol priamo na Bratislavu.

Ešte kým bolo slnečno, tak som plánoval menší výlet smerom k maďarským hraniciam, lenže následne sa zatiahlo hustým Ac, ktorý potvrdzoval labilitu ovzdušia. Vybrali sme sa preto naproti tomu. Dorazili sme do cieľa a už sme zbadali pri horizonte tmavú základňu búrky. Kým búrka dorazila ubehlo asi 45 minút, boli sme teda v ideálnom časovom predstihu. Celý príchod búrky je zdokumentovaný videom.

Fúkal slabý, až mierny SV vietor, po prechode shelf cloud-u sa zmenil na západný, ktorý dosahoval rýchlosť cca. 50-60 km/h. Teplota pred búrkou 22°C, počas búrky 15°C. Búrka bola sprevádzaná silným lejakom a častými CG bleskami. 20-30 km západnejšie od nás dosahovala búrka najväčšiu intenzitu a maximálne radarové echo bolo 56,6 dB a bol viditeľný biely závoj krúp na oblohe.

V Bratislave bol prejav búrky miernejší. Cestovali sme v jadre z Rakúska do Ivanky pri Dunaji, takže sme búrku znova predbehli. Blýskalo sa menej často, aj dážď bol slabší, no napriek tomu napadalo 14mm zrážok Bratislava – Prievoz.