Búrka Galanta 27.5.2011

Miesto pozorovania: Šaľa a okolie
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Dnešok z môjho pohľadu nemal byť príliš výnimočný. Očakával sa síce prechod studeného frontu od západu, no vzhľadom na takmer celodenný postup búrkových jadier z juhu na sever, som tomu nedával príliš šancí na chase. Podmienky panovali celý deň príjemné, s teplotou 22 stupňov, no nízkou vlhkosťou, aspoň u mňa. Celý deň sprevádzal mierny severovýchodný vietor, odhadom do 5m/s.

Kedže bol záver týždňa, vybehol som na jedno nealko pivo s tušením, že sa ešte v noci môže niečo zomlieť, a preto som neriskoval obyčajné pivo. Všetko prebiehalo pokojne, no vychutnávanie si zlatistého moku zmenil príchod studeného zvlnené frontu, na čele s nárazovým vetrom v odhade až 20m/s. Okamžite som sa skontaktoval s Tomášom, či sa niečo nedeje, keďže som nebol pri počítači. Oznámil mi, že severozápadne od neho sa sformovali nejaké nové búrkové bunky, ktoré začínali naberať na sile. Postup sa zmenil na východ, preto sme sa obaja zhodli na tom, že ak už aj nič nenameriame, že budú aspoň dáke fotky a prípadne video.

Narýchlo som zbehol domov, zbalil foťák a vyrazil na sever kúsok od Šale. Blesková aktivita bola priemerná na túto situáciu, tak som skúšal spraviť pár foto. Bohužial v tej rýchlosti som si neuvedomil stav batérií – vybité. Nasledoval rýchly presun späť domov a pri tej príležitosti som narýchlo pozrel radar. Búrky na východ od mňa už nebolo možné dostihnúť, ale na radare sa objavila pri maďarských hraniciach nová búrková línia, ktorá mala mierny severovýchodný postup, takže to vychádzalo, že prejde pravdepodobne priamo cezo mňa.

Nový bod výjazdu som zvolil medzi Galantou a Šaľou, najmä vďaka dobrému výhľadu na juh a juhozápad. Oplatilo sa.  Tesne pred príchodom jadra už bola blesková aktivita slovami nepopísateľná, CG blesky lietali vzduchom takmer každú sekundu. Bez statívu bolo ťažké fotiť, preto som sprvu točil pár záberov,aby som mal aspoň niečo zdokumentované. Vietor fúkal takmer nepretržite východný, rýchlosťou do 15m/s. Teplota spadla na 16 stupňov. Zaujal som bezpečnostnú polohu, aby som v tom vetre bol schopný zaistiť foťáku aspoň akú takú stabilitu na 8 sekundovú expozíciu. Podarilo sa niekoľko záberov, hoci nie každý s bleskom, ale vďaka rozptylu svetla z CC bleskov som mohol zachytiť štruktúru búrky.

Teplota už bola iba 14 stupňov. Fotografovanie som musel vzdať, pretože západne odo mňa už bolo vidno zrážkovú stenu, ktorá sa rýchlo približovala. Len tak tak som stihol naskočiť do auta, keď sa spustil riadny lejak. Čakal som či sa neobjavia aspoň malé krúpky, no bezvýsledne. Blesková aktivita neustávala, no pri úderoch pod 300m nebolo bezpečné opustiť auto. Musel som počkať, kým zrážkové jadro prejde ďalej, a s ním sa presunie aj blesková aktivita viac na východ. Bohužiaľ, pri tom ako sa búrka presúvala viac na východ, blesková aktivita, aj sprievodné prejavy už strácali na intenzite.

Zostrihané video :

 

Bola už pokročilá nočná hodina, preto som ďaľší presun za búrkou už nepovažoval dobrý nápad, najmä vďaka klesajúcej labilite. V sprievode náhodných bleskov som sa teda vracal z tohto rýchleho chase-u. Nebol som dostatočne pripravený, no aj tak tento večer stál zato. Blesková aktivita bola rozhodne lepšia, ako v minulom roku výjazd na Pernek.