Búrka Dolný Chotár 19.7.2011

Miesto pozorovania: Dolný Chotár
Pozoovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Po bleskovom divadle zo včera,som ani napriek predpovediam modelov neočakával,že by sa mala dnes situácia opakovať. Podľa pozorovaní dopoludnia,to vyzeralo,že nočné búrky stiahli všetku labilitu,a zostala iba stabilná vrstva. Vzduch bol vlhký,no chladný aj napriek výdatnej insolácii. Teplota pred obedom bola iba necelých 23 stupňov. Vyrazil som teda na nákupy s tým,že do noci to bude pravdepodobne pokojné,prípadne sa objavia iba slabé prehánky.

Bohužial,nevzal som do úvahy silný strih vetra v 700hPa a tiež hodnoty rosného bodu na 15Z a 18Z. To sa ukázalo ako podstatné parametre,ktoré podmienili silnú konvektívnu tvorbu južne od maďarských hraníc. Vracal som sa už s nákupmi,keď som videl niekde pri úrovni Kolárova slabšiu zrážkovú stenu. V 15:45 SELČ som sa vybral na blízku hrádzu,z ktorej mam veľmi dobrý,ničím nekrytý výhľad práve východným smerom,do oblasti od Kolárova,až takmer po Nitru…

V momente som bol v kontakte s Drobcom,s ktorým sme dianie narýchlo prediskutovali,a ktorý ma oboznámil s tým,že nášho nového člena – Stormspottera Peťa z Nových Zámkov už stihol prevetrať a poslať ho na blízky výjazd,aby zdokumentoval túto búrkovú bunku od Nových Zámkov,čo bola z pohľadu postupu bunky,jej severná časť(jeho pozorovanie nájdete nižšie).  Venoval som sa teda aspoň vzdialenému foteniu prechádzajúcej búrky. Na jej južnej strane boli silné rainfoots,sfarbené do biela,z čoho som automaticky usudzoval že v oblasti Kolárova musia padať krúpy. (Krúpy boli následne telefonicky potvrdené, priemer krúp cca 1cm, čistý ľad,bez výraznejšej štruktúry)

Počas ďaľšieho fotenia som si však všímal SZ časť bunky,ktorá sa tvárila,ako by na nej vznikal shelfcloud. Medzitým mi volal aj Peťo,s ktorým sme spolu usúdili podľa vývoja,že bunka od juhu začína strácať na sile, a že sa SZ časť začína oddelovať od materskej bunky a mieri čisto na sever. Porobil som ešte niekoľko záberov a pobral som sa späť,pretože bunka už prestávala byť zaujímavá z mojej lokality.