Búrka Bratislava / Braunsberg 27.8.2011

Miesto pozorovania: Braunsberg (AT), Bratislava – Rovinka
Pozorovatelia: Ivan Škoda + Veronika, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla, Ivan Škoda

Myslel som si, že sa búrková sezóna skončila 19.08.2011 búrkou v Senci, ale opak bol pravdou. Európu zasiahli vysoké teploty (v 1500 m 20°C), pri zemi do 40°C v nížinách a kotlinách ovplyvnených fénom, tak sa naskytala šanca odpozorovať si ešte zo pár a to poriadne silných búrok. Skoro celý predposledný augustový týždeň padali teplotné rekordy na Slovensku a aj v okolitých krajinách. A práve v Sobotu 27.08.2011 nastala situácia, kedy prechádzal studený front zo západu Rakúska na východ. Studený front bol veľmi intenzívny (pokles teploty vo výškach do 2000m 20°C!), spôsoboval silné búrky už v Portugalsku, postupne prešiel Španielskom, Francúzskom, Nemeckom, až do Poľska, kde sa už rozpadával, resp. sa vytiahol do Škandinávie.
Po preštudovaní si všetkých výstrah sme mali veľmi slušné vyhliadky na veľmi silné búrky. Na východe som spozoroval do obeda líniu prvých altocumulusov alebo niekoľkých Cumulusov Congestusov, z ktorých sa vytvorila do 2 hodín prvá búrka, ktorá obišla Dunajskú Stredu o 12:00 SELČ. Búrka postupovala z juhu na sever a ďalšie cumulonimby, ktoré sa za ňou tvorili naznačovali backbuilding, ale postupne strácali svoju silu. Nakoniec sa táto línia búrok rozpadla a tých pár cirusov z nej odišlo do Poľska. Stále fúkal silný južný vietor a teplota sa vyšplhala nad 30°C.
Situáciu som i naďalej monitoroval a skontroloval a pripravil som si potrebnú výbavu (fotoaparát s voľnými pamäťovými kartami a nabitými baterkami, statívy). Po popoludní vystúpila teplota na 32,4°C. V Rakúsku v meste Graz sa vytvorili prvé búrky, ktoré smerovali na sever. Bratislavu okolo 16:15 SELČ prefúklo, t.z. začal fúkať silný SZ vietor v nárazoch až cez 25 m/s! (výstraha SHMÚ na vietor bola 22-29 m/s v BA kraji) Teplota začala postupne klesať. Podľa družicových snímkov som videl ako sa nasúvala v stredných vrstvách troposféry oblačnosť nad Bratislavu zo západu a to mi dávalo tušiť, že čo sa za tým skrýva – klasické prefúknutie! Prešla línia Altocumulusov / Cumulusov, z ktorých nič nevybuchlo, ani v okolí Nitry ako býva zvykom. Ešte som nikdy nevidel, že by sa v Bratislave z takejto línie vytvorila búrka.
Počas tohto teplotného zlomu neboli nikde v okolí búrky, preto bolo až zarážajúce odkiaľ to toľko energie zobralo – samozrejme to bol masívny studený front, ale prekvapilo nás to lebo to býva spojené s búrkami ktoré tiahnu z Rakúska z JZ na Čiech. Ešte sme sa stihli okúpať v jazere v blízkosti Rusoviec a odtiaľ sme spozorovali nákovu na západe. Vietor bol neuveriteľný, voda v jazere mala 26 stupňov a teplota vzduchu poklesla už pod 20°C, počas nášho pobytu vo vode. Lámali sa vetvy zo stromov, avšak dvakrát prišiel najsilnejší náraz vetra a zlomilo 2 stromy!, až to bolo nebezpečné sa zdržiavať v okolí veľkých stromov. Našťastie sme boli mimo ohrozenia vo vode 🙂 Miestami až bralo vodu z hladiny a robil sa spray ako z morských vĺn. Naproti tomu sa robili zase dust devils na suchých poliach.
Zastavili sme sa na spote 007 Bratislava Rusovce.
Z búrok (mesto Graz) sa postupne vytvorila supercela, ktorá svojím pohybom smerovala na Hainburg an der Donau. S chaserom Ivanom Škodom sme išli autom do Rakúska na kopec Braunsberg. Supercela nás obišla a smerovala na Viedeň. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky sú fotky horšej kvality vybraté z videí. Stále fúkal veľmi silný SZ vietor, ďalšia búrka nás už neobišla. Veľmi zaujímavé bolo rozozvučanie sirén v dedine Hainburg an der Donau. Zapli ich trikrát za sebou. Myslel som si teda že ide na nás poriadna búrka, v ktorej sa vyskytujú väčšie krúpy ako 2cm alebo nebodaj aj nejaké tornádo. Ale nič z toho, bol akurát silný dážď a blesky.

S Petrom Kullom sme usúdili, že sirény boli zapnuté kvôli silným CG bleskom, ktoré su vždy nebezpečné. Presunuli sme sa opäť do Bratislavy. Dá sa povedať, že sme boli v búrkovom komplexe, pretože sa blýskalo všade. V noci išla ešte jedna silnejšia búrka okolo Bratislavy, ktorá smerovala na Šamorín a Dunajskú Stredu. Boli sme pri Rovinke, ale kvôli uzavretej ceste smerom na Šamorín sme sa zamotali do slepých ulíc, tak sme búrku a jej peknú lightning show pozorovali z poľa. Na 5 minút sa lejak zosilnel a potom sa definitívne všetko upokojilo. Na druhý deň ráno bolo pekné slnečné počasie so slabým vetríkom ako keby sa nič neudialo, až škody poukazovali na to, aký silný front sa prehnal Európou.
V Bratislave – Ružinov napršalo 11 mm.