Búrka Bratislava 30.6.2011

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla, Pavol Škoda

Keď som išiel z obchodu, okolo 11:50 SELČ, fúkal SV až S vietor. O 12:26 SELČ mi telefonoval chaser Ivan Škoda a informoval ma, že pod Brnom sa vytvorili búrky, ktoré smerujú do Bratislavy a že by chcel ísť autom do Rakúska na kopec Braunsberg, pretože hlavné jadro búrky malo tendenciu, že nás obíde po západnej strane Bratislavy.

Keď som už konečne dorazil domov, pozrel som si celú situáciu na radaroch a na oblohe. Na SZ a Z sa vytvorili cumulonimby, ktoré rástli a pomaly sa presúvali na JZ až J, kde vytvárali potenciál pre novú búrku. Ja som zobral fotoaparát, pripevnil som ho na statív a natáčal som rast cumulonimbu spolu s pileusmi na JZ.

O 12:48 SELČ mi telefonoval chaser Ivan Škoda a informoval ma, že ide autom pod spodok J-ného cumulonimbu smerom na Čuňovo. Ja som si presunul statív s fotoaparátom z malého balkóna do kuchyne, odkiaľ som začal natáčať a fotiť priebeh celej búrky približujúcej sa zo SZ.
Potvrdili sa tvrdenia chasera Ivana Škodu, že nás obíde búrkové jadro po západnej strane od mestskej časti Ružinov – Prievoz – (tu zaznamenaný úhrn zrážok len 3mm!). V Petržalke boli krúpy a silný prietrž mračien. Po prechode shelf cloudu sa spustil silný nárazový SZ vietor.
Takto to vyzeralo z vodného diela Čuňovo – sprievodné javy silný nárazový vietor cez 20 m/s zo SZ a lejak.

Po tejto búrke, prichádzali zo SZ ďalšie búrkové jadrá s výdatnými úhrnmi zrážok. V Ružinove-Prievoze napršalo 16 mm zrážok.