Supercela Senec 25.5.2010

Miesto pozorovania: Senec
Pozorovateľ: Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Ivan Škoda

Zdravím milí nadšenci!
Posledné dva dni 24-25.05.2010 ma veľmi prekvapili výnimočnou situáciou a vydarenými výjazdmi za búrkami. Spočiatku som bol skeptický, že sa dnes už nezopakuje včerajšia situácia i keď sa veľa predpovedí na vývoj búrok zhodovalo. Málo krát za svojho pozorovania som sa stretol s tým, že dráha búrok a miesto výskytu budú identické dva dni po sebe! A stalo sa.

Ráno som mal pekný budíček vo forme hrmenia nad Bratislavou o 7:30. Bol to pozostatok búrok z noci, tak aspoň aj nad Bratislavou zapršalo a zahrmelo, od 18h 24.05.2010 do 15h 25.05.2010 som zaznamenal 8mm zrážok (Bratislava – Prievoz). Blesky som nevidel, možno len jeden záblesk, takže predpokladám že bola väčšina CC (Cloud to Cloud – Lightning). 5 krát zahrmelo a systém v podobe prehánky smeroval na Maďarsko.

Neskôr počas dňa som pozorne sledoval radarové snímky a v okolí Brna naskočili zase pekné bunky, ktoré sa opäť sformovali do línie a postupovali zo SZ na JV. Bolo 15:30 keď som už začínal uvažovať nad výjazdom. Išiel som sa pozrieť von, že ako to vyzerá, či sa oplatí ísť smerom na Malacky. Nemal som dobrý výhľad, ale spozoroval som ďalšiu vnorenú konvekciu a okolo nej ďalšie kumulusy. To bol dobrý základ na to, že bude búrka ešte žiť. Tak do 16:00 som si zbalil všetky potrebné veci a cestou zobral P. Kullu z roboty. Vydal som sa ale inou cestou – smer na východ. Pretože ako sa človek pripravuje, všetkých obvolá, a kým sa vydá na cestu, tak môže trasu znova prepočítať a ísť úplne inde. Diaľnica, cieľ Senec a poviem vám 100% trefa! Už počas cesty bolo vidieť krásne štruktúry, aj shelf cloud a pár CG bleskov (Cloud to Ground Lightning) Zvolil som výjazd na Senec a zahol mierne na sever a vyhliadol slušné miesto na pozorovanie pri kruhovom objazde. Načasovanie perfektné, 10 minút pred príchodom jadra. Presne sme chytili stred tej bunky, ktorú som už z domu pozoroval, že z toho konvektívneho prúdu bude niečo.

Vystúpim z auta, v tom adrenalíne viem ledva otvoriť brašňu na fotoaparát a cvakám fotky kým sa dá. Búrka postupovala veľmi rýchle a naberala smer zo S na J. Už bolo aj pár CC bleskov nad nami, ale mierny JV vietor. Obloha mala zelené sfarbenie, tak bolo mi jasné, že bude krupobitie. Za shelf cloud-om bolo dosť veľa CG bleskov. Schovávam foťák, lebo okolité budovy začali miznúť v šedom závoji a počul som silný hluk – nebol to hluk vody ale krúp! Prišiel nápor vetra a s tým prvé malé mrholiace kvapky. Rozhliadol som sa po okolí a videl som budovu vzdialenú asi tak 500m, rýchlo štartujem motor a chcem sa otočiť a ísť do jej závetria, lebo naokolo nebolo žiadnych stromov, pod ktoré by sa dalo schovať v prípade ľadovca. Otáčam sa a bum, prvý ľadovec, veľká kvapka a bum, bum ďalší ľadovec. Nebola šanca sa tam dostať, len som stihol otočiť auto tak, aby krúpy narážali do zadného skla. A začal downdraft s krúpami, lejakom a približne podľa odhadov 70km/h vetrom! Autom to len tak hádzalo a krúpy sa zväčšovali! Viditeľnosť bola pár desiatok metrov, pomer dažďa a krúp bolo v prvej minúte 40/60 v prospech krupobitia, časom to bolo až 90% čistého ľadovca! V tej hmle som ani nevidel blesky ani nepočul hromy, len rachot od krúp a veru, už som len dúfal, že sa nezväčšia, pretože v priemere mali minimálne 2cm a bál som sa aby mi nerozbili okná na aute. Postupne sa to zmenilo na dážď a po 5-7 minútach už len mrholilo. Ešte počas toho krupobitia som sa snažil trošku pootvoriť okno a chytiť pár ľadových guličiek do ruky a odfotiť. Lenže som hneď schytal jeden šuter do ruky, čo dosť bolelo, tak som to neriskoval a radšej som okno pekne zatvoril. Keď prestalo pršať, tak sme okamžite vybehli po šutre, nazbierali do rúk, nafotili, odmerali a neskôr sme sa s nimi aj ohadzovali. V tom vytržení mi bolo úplne jedno kde blesky šľahajú, ale chcel som okamžite namerať veľkosť krúp, kým nie sú roztopené. Normálne mi išla aj para z úst, keď som ich zbieral z trávy!

Ale vzápätí bolo vidieť ďalšie tri bunky na západe, severozápade a severe. Jedna z nich nás pekne zasiahla po 10 minútach, takže to bol kluster búrok. Opäť začal silný lejak a nakoniec aj menšie krúpy! Ale oproti tým prvým boli oveľa menšie a nepredpokladal som, že ešte nejaké padnú. Bolo veľa CC bleskov. Nakoniec nám slnko krásne nasvietilo pás zrážok a krúpov a vytvorilo nádhernú dvojitú dúhu.

Ostalo perfektne vonku, teplomer ukazoval 18,5 stupňa a slnko naozaj silno pálilo, z polí sa parilo, čierňava v pozadí s dúhou, pomedzi trávu nasypaný ľadovec, nádhera. Auto ostalo nepoškodené, čo ma tiež milo prekvapilo.

Potom sme sa ešte stretli na mieste s ďalším členom Drobcom, ktorý chytil len silný lejak zo spomínaných 3 jadier za hlavnou búrkou. Sledovali sme odchod búrky do Maďarska a tajne dúfali, že zažijeme spoločne ešte večernú búrku, ktorá sa chcela formovať na rakúsko-českej hranici. Ale to by už bolo moc…

Na úplný záver sa nám naskytla neslýchaná panoráma na celú líniu búrky, ktorá napáchala určite veľa škôd v Maďarsku (podľa posledných informácií až 5cm krúpy!). Krásne fotky, neskutočný zážitok, adrenalín a radosť v jednom.