Búrka Malacky 24.5.2010

Miesto pozorovania: Malacky, Pernek
Pozorovateľ: Drobec, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Drobec

Salam Alaykum ľudia od počasia !!!
Dnes predpoveď sľubovala malú Ameriku, čo doobeda tak z môjho okna zo štúdia (obmedzený výhľad na SV) moc nevypadalo. Po obede naskáklo niekoľko kumulov, ktoré mali mohutný vývoj – stále to však nemalo organizáciu, boli to jednotlivé bunky, z ktorých pár krát zahrmelo.
Okolo 16.00 CEST sa na radare objavila sľubná situácia na juhu Moravy (Znojmo-Breclav).
Vzniklo tam niekoľko buniek, ktoré sa začali organizovať do línie – s postupom na JV.
Medzitým som už komunikoval s Ivanom Škodom, ktorý bol trošku skeptický lebo podobná situácia vznikla pár hodín predtým a v tom čase vrcholila v okolí Trnavy.
Viac o nej sa dozviete v tomto článku. Išlo o búrku, ktorú dokumentoval Tomáš Stanislavský a neskôr Richard Tóth.

Napriek tomu, tejto novej lajne som dával nádej – naložil som Ivana Škodu a Petra Kullu a vyrazili sme z Bratislavy po D2 na sever oproti sľubnej búrke. Pred Malackami sa nám naskytol pohľad pre bohov. To už aj radar potvrdil, že búrková línia žije a dokonca začalo vznikať bow echo. Severne od Malaciek sme sa pokochali, a nasledoval rýchly presun JV na Pernek. Tam sme počkali postupujúcu líniu. Teplota v mohutnom daždi a krúpoch klesla z 23°C na cca 13°C. Celý systém prešiel cez Karpaty a na svojom južnom okraji sa stále obnovoval na JV až JJV do Maďarska. Mal neuveriteľnú životnosť, skončil takmer pri Srbsku. My sme ho prenasledovali cez Pezinskú Babu, Viničné, Senec – kde sme usúdili, že tú líniu nepredbehneme (príliž dlho sme sa kochali v Perneku).

Vtedy sme sa spojili s Tomášom a Rišom, ktorí boli na severnom okraji línie v okolí Smoleníc. Tam sa za hlavnou líniou vytvorila nová bunka.
Vyrazili sme za nimi, s tým že si nadbehneme a počkáme pri Hlohovci.

Kým sme dorazili bolo po búrke. Benzínka pred Hlohovcom bola meetpoint s Tomášom a Rišom. Už som myslel, že skončíme pri rozprávaní zažitkov a fotkách. Len tak som pozrel radar – neuveriteľné, vznikala tá istá situácia ako poobede a na tom istom mieste !!!
Nasledoval presun Hlohovec – Senec – Pezinok – Prenek s možnosťou dostať niekoľko pokút a pred 21.30 CEST sa nám naskytlo všetko ako na tanieri. Búrka tentokrát prešla severnejšie od nás, čo je kvôli tme omnoho bezpečnejšie.
Dali sme dovi, dopo s Tomášom a Rišom a vrátili sa v sprievode vzdialených bleskov cez Malacky po D2 do Bratislavy.
Dnešný deň mal gule a preto sa teším na podobné situácie.

…takto som strihol svoje postrehy

a postrihal som aj Ivanové Škodové a Petrové Kullové zábery

A niekoľko záberov :