Búrka Bratislava 2.8.2018

Miesto pozorovania: bývalé vajnorské letisko
Pozorovateľ: Drobec
Autor textu: Drobec

Už niekoľko dní je riadiacim tlakovým útvarom mohutná tlaková výš nad západnou Európou, ktorá až zo Sahary distribuuje veľmi teplý vzduch a spôsobuje teplotné rekordy.
Na Slovensku dnes ovplyvňoval počasie výbežok spomínanej výše. Keďže pár dní dozadu sme boli na rozhraní výše na západe a níže na východe, brázda východnej tlakovej níže k nám od Čierného mora doniesla dostatok vlhkosti a instability.
To spôsobovalo klasické búrky z tepla, ktoré sa tvorili vo veľmi pomalom severovýchodnom prúdení. Nebol žiaden strih vetra, preto to boli väčšinou single cell, niekedy sa spojili do multi cell.

Dnešok bol takmer navlas rovnaký, s tým, že ubúdala vlhkosť aj labilita. Keď vznikli prvé búrky v okolí Trenčína a pekne pomaly sa presúvali v SV prúdení, rozhodol som sa, že skúsim nejakú bunku odhadnúť a zdokumentovať ju aj s dátami zo sondy V1.
Po konzultácii s Rišom som vybral bývalé letisko vo Vajnoroch. Medzitým vybublalo niekoľko buniek a pekne sa presúvali ku mne. Potom ma Rišo upozornil, že si na satelite všimol dosť stabilnú vrstvu cca v oblasti od Senca smerom na juh. Tak sa aj nakoniec stalo, všetky postupujúce cumuly sa začali “rozbíjať”, keď sa dostali do tejto oblasti. Bolo to vidieť už aj z môjho reálneho pozorovania, jediná single cell búrka sa spravila nad Karpatmi, všetko ostatné sa rozpadlo, alebo “preskočilo” na Záhorie, kde zjavne ešte instabilita bola. Mierne upečený som aspoň timelapsoval spomínanú búrečku a vzdialené záhorácke bunky.