Búrky 5.7.2018

Miesto pozorovania: Neusiedler am See, Bratislava, Nitra
Pozorovateľ: Ivan Škoda
Autor textu: Ivan Škoda

Ja som sa nachádzal na výlete v Podersdorfe – NeusiedlerSee v Rakúsku a už smerom tam okolo 13h SELČ začali naskakovať kopy. Prvé búrky som spozoroval na Záhorí niekde na úrovni Malaciek, ale boli to jedny z prvých. Pri jazere smerom nad východnými Alpami boli len cirusy a rozpadnuté nákovy, ale presne na hrane jazera boli ešte 2 potencionálne kopy, z ktorých niečo mohlo byť.
Ostatne v Rakúsku smerom na juhozápad nič nebolo, čistá stabilita, čo ma práveže prekvapilo. Čakal som, že z východných Álp niečo zlezie až na jazero / Šoproň. Preto som volil aj toto miesto na výlet/chase, aspoň spojím 2 veci naraz 🙂

Naozaj sa to kopovitelo len smerom na severovýchod a teda nad Bratislavou, ale jazero nesklamalo keď z tej jednej kopy bola jedna krátko-žijúca bunka. Vyprodukovala do 10 bleskov, pričom 1 CC blesk som aj videl, búrka bola typu single cell – teda rosničkovitého typu. Avšak mala o dosť slabší životný cyklus búrky ktorý trval cca. 20 minút, následne sa to rozpadlo úplne do cirusu na mieste vzniku.

Nastal moment kedy som začal poháňať osadenstvo, že sa ide smer do Bratislavy, pretože som videl jedno CB rovno na Rakúsko-Slovenskej hranici. Bola to pekná búrka a ja som ju začal dobiehať len zo zadnej strany. V Kittsee boli samé potopy a dokonca popadané listy priamo pod stromami, čo bol jasný následok krúpov, avšak v tráve som žiadne bobule nenašiel 🙁 Asi boli menšie a rýchlo sa roztopili.
Samozrejme, ako vždy som mal „šťastie“ a z nepochopiteľných dôvodov bola brutálna zácpa už pred vstupom do Kittsee zo západnej strany. Takže búrka mi utekala pred nosom a ja som len slintal na ten vodopád, resp. krupopád na okraji Petržalky! Ok – zácpa sa nejak pohla a čo nevidím, za Bergom opäť zácpa a táto bola riadna, možno aj 7km, ani kruhový objazd nebol vidieť a dokonca smerom na hranicu stáli autá, tak toto bol vrchol, rozlúčil som sa s búrkou. Išiel som smerom na Jarovce, kde padali len veľké kvaple, ale aspoň niečo.

Keď som okolo tej 17h videl líniu búrok natiahnutú severne od Bratislavy, pás Stupava až Nitra, vravím si idem si chytiť tie krúpy a búrku, ktorú som prepásol kvôli amatérom vodičom. Správna voľba, smer Vajnory, odkiaľ som mal dobrý výhľad na Karpaty. Krásna základňa, z ktorej sa sypali zrážky a určite aj krúpy! Veď posúďte sami. V napätí som čakal v aute ako to krásne stredom príde nado mňa, ale ako býva zvykom, stratilo to trošku na sile. Začal lejak, krúpy neboli, tak som sa otočil smerom na juhovýchod a išiel som urobiť hailchasing – pozor nasleduje spoiler – samozrejme šťastie opäť nebolo na mojej strane a žiaden ľadovec som nenašiel. Cestoval som asi 50km stále v tom prívalovom daždi, čo nebolo až také jednoduché, miestami som búrku tesne predbehol, avšak bol som limitovaný cestami.

Čerešničkou na torte bol downburst – ten som vychytil presne v Lehniciach, dobre, že som stál mimo veľkých stromov, pretože ich kosilo na zem ako nič s tou tiažou vody. Záver: Popadané stromy a haluze a veľké množstvo vody za krátky časový úsek, niektoré úseky ciest boli zatopené.