Búrka Bratislava 9.6.2018

Miesto pozorovania: Bratislava – Prievoz
Pozorovateľ: Drobec, Ivan Škoda, Peter Kulla
Autor textu: Peter Kulla

Tak ako ku každému búrkovému dňu, tak aj dnes 8.6.2018 prebiehala diskusia s Rišom, Drobcom a Ivanom k dnešným búrkam. Rišo predpovedal vysokú pravdepodobnosť multicel a supercel. Model GFS predpovedal na dnes najvyššie hodnoty CAPE na večerné hodiny 2 500 J/kg a LI -9 a 1 750 J/kg a LI -6 na nočné hodiny. Aj dnes sa opakovalo podobné veľmi teplé a dusné počasie ako predchádzajúce dni. Teplota o 18:20 SELČ bola 25,8°C. Podľa radarových snímkov boli o 19:30 SELČ už vytvorené búrky na východe Rakúska, ktoré svojím postupom z J na S strácali na sile a postupne slabli až sa rozpadávali.

Na SV Slovinska pri hranici Rakúska a Maďarska bola už vytvorená supercela, ktorej pohyb bol podľa radaru z JZ na SV. Podľa radaru sa vytvoril niekoľko kilometrový búrkový mullticelárny komplex rozprestierajúci od východného Rakúska až po takmer celé Maďarsko smerujúci z juhu na sever na Slovensko. V komplexe sa postupným pohybom vytvárala línia, kde v čase 23:15 SELČ bola vytvorená veľmi rozsiahla bunka s bielou odrazivosťou výskytu krúp.


 
Odbehol som od radaru a išiel som sa pozrieť, či uvidím nejaké blesky na oblohe, ale z balkóna na východnej strane som na juhu zatiaľ nič nevidel. Išiel som do kuchyne na západnej strane a tiež som na J a JZ nevidel nič. Videl som záblesky na SZ, ale tam podľa radaru nebolo vôbec nič. O 23:40 SELČ mi Ivan písal, že už sú na juhu záblesky. A mňa napadlo, že tie záblesky, ktoré som videl na SZ, boli pravdepodobne asi odrazy z juhu. Opäť som išiel pozrieť radar a zase som sa išiel pozrieť na oblohu a už som videl aj ja záblesky na juhu z bálkona na východnej strane.
Situáciu som sledoval na balkóne. Na J a JV som videl šedé kopy smerujúce na SV Slovenska a celkovo komplex valil sem do BA. Predtým ako sa sem približoval búrkový komplex, tak sa nehýbali listy na stromoch – bolo bezvetrie, ale dym zo Slovnaftárskeho komína sa šíril z východu na západ.

Keď prešiel komplex hranicu, tak som zacítil slabučký vietor cca. do 1 m/s zo severu, potom aj z východu. Trvalo to pár sekúnd a zase bolo ticho – bezvetrie. O cca. asi 10 minút sa rozfúkal silný studený vietor zo S-SZ cca. 6 m/s. Z balkóna som už videl luftmasku a podľa slovnftárskeho dymu sa rozfúkal vietor z JZ. Začali padať veľké kvapky a na juhu sa už len sem tam zablyslo. Jedna búrka obišla BA po JV, druhá zase po JZ. Inými slovami Bratislavu prefúklo a na S pravdepodobne na Karpatmi sa vytvorila nová bunka, z ktorej sa začalo blýskať. Dážď bol taký mierny slabší lejak, z ktorého napršalo do 4 mm, odhadom 3,75 mm.