Búrka Bezenye 8.6.2018

Miesto pozorovania: Bezenye, Maďarsko
Pozorovateľ: Ivan Škoda, Drobec
Autor textu: Drobec

Už pár dní tlakova níž s niekoľkými stredmi (volám to súnižie) nad stredomorím a zápdnou Európou “zásobuje” našu oblasť početnými búrkami
a prívalovými daždami. Veľa krát to boli stacionárne búrky alebo búrky s backbuildingom.
Dnešná situácia bola už dynamickejšia, v Slovinsku a Chorvátsku už od rána vznikali silné búrky, ktoré narobili veľké škody a okolo obeda vznikla ďaľšia na juhu Slovinska.

Táto nás zaujala, pretože “vyrazila” smerom na severovýchod a už v Slovinsku veľmi zosilnela (miestami s nej vypadli až 8cm krúpy).
Podľa radaru na hranici s Rakúskom a Maďarskom z nej vznikla supercela a začala rotovať do prava. Celý jej postup sa začal menit na skoro východný,
ale sýstém burok nad Bosnou s postupom na sever ju opäť odklonil na severovýchodný smer (tým sa ale zrušili supercelárne podmienky).
Búrka síce stratila rotáciu, ale na elektrickej intenzite a radarovej odrazivosti nie a postupovala po Rakúsko-Maďarskej hranici k Bratislave. Odhadovaný čas príchodu bola polnoc.
 

Úplne neplánovane (bol som ešte v práci) som sa skontaktoval s Ivanom Škodom, že či to vôbec dorazí k naším hraniciam a či pôjdeme na výjazd.
Zhodli sme sa, že to má dosť energie a oplatí sa nejaké dáta nabrať.
Zhruba o 22:50 sme vyrazili smer Rusovce, na náš spot a tam sme náhodou stretli nášho nového človeka Martina Kováča.
Martin už rozkladal svoje 5Dčko, ale posledné radarové snímky naznačovali, že búrka, ktorá prešla v silnej intenzite až zo Slovinska sa buď odkláňa viac na východ, alebo sa rozdeľuje.
Dohodli sme sa, že Martin ostane a bude fotiť blesky a my sme sa presunuli do Maďarska za Bezenye na ďalší spot. Chceli sme sondu V1 umiestniť priamo do jadra. Ideálna situácia – takmer bezvetrie, teplo, vlhko a krásna blikajúca búrka rovno pred nami. Rozložili sme sondu V1 a už sme aj videli húľavu, ktorú osvetľovali intenzívne blesky. Keď začalo pršať a hlavne bolo už nebezpečné stáť vonku, presunuli sme sa do auta a odtiaľ všetko pozorovali.

Na naše prekvapenie vietor z húľavy nebol vôbec silný a následné zrážky tiež slabé. Potom to potvrdil aj radar a blesková detekcia. Búrka sa ešte viac stočila východne, smerom na Šaľu a Nitru a hlavne dosť zoslabla. Nakoniec cez nás jadro ani neprešlo, skôr popred nás. Zaujímavé bolo aj to, že sa v podstate ako keby splitla a tá druhá vetva sa zaktivovala nad Neusiedlerským jazerom, kde predtým bola podobná situácia ale vtedy sa to rozpadlo.
Vtipné bolo aj to, ako sme viac ako tridsať minút nevyšli z auta, aj keď bolo už “po búrke”. Boli už iba zrážky ale kde tu buchlo vnorené CC a aj CG, hlavne keď sme otvorili auto a chceli sme V1-tku schovať.
Celkovo po hodine sme nakoniec prikrčený zbalili sondu a za asistencie vzdialených zábleskov a maďarskej policajnej kontroly, išli trochu sklamaný domov.
 

 
Zábery z Bratislavy a namerané údaje z Bezenye: