Nočné búrky Bratislava 10.5.2018

Miesto pozorovania: Hainburg, Bratislava
Pozorovateľ: Martin Kováč
Autor textu: Martin Kováč

Po niekoľkých tohtoročných vzdialených blýskaviciach sa konečne Bratislava dočkala aj priamej nočnej búrky s množstvom efektných bleskov. Ale poďme poporiadku.

Predpovedné modely sa väčšinou zhodovali na tom, že počas noci by sa na krajnom západe mohli tvoriť prehánky a búrky. Už na večer sa tvorili búrky v okolí Viedne, ktoré ďalej postúpili na sever Rakúska, no neskôr sa ďalej tvorili slabé búrky už aj bližšie pri Bratislave. Keď sa začalo blýskať len cca 25km od Bratislavy, zalarmoval som kolegu Mara a vyšli sme do Hainburgu, už tradične na kopec Braunsberg, kde sme situáciu sledovali. Kúsok od nás sa vytvorila búrka.
Neskôr bolo vidieť, že nejaké zrážky sa spúšťajú aj nad Bratislavou, no z toho nakoniec nič nebolo. Ďalšia prehánka zachytila aj okraj Devína, alebo Devínskej Novej Vsi, kde ďalej mohutnela, až z nej začali strieľať blesky. Jednalo sa hlavne o CC blesky, no sem tam strelilo aj CG. Búrky mali len minimálny posun, skôr sa jednalo o stacionárne búrky, ktoré sa ďalej rozširovali po stranách.
Postupne sa však rozblýskalo na viacerých stranách. Blýskalo sa na Juhozápad od nás, na Juh a teda aj na Sever. Niečo sa vytvorilo aj priamo nad nami, z čoho vyleteli asi 3 blesky

Aktivita však postupne klesala a predpokladali sme, že už nebude dostatok energie, aby sa vytvorili nejaké slušné búrky. Jediná búrka bola už len v Maďarsku, cca 25km južne od Bratislavy.
Keď už sme zvažovali koniec výjazdu, začalo sa blýskať len pár kilometrov južne od hlavného mesta a toto blýskanie bolo čoraz frekventovanejšie a z búrky lietali aj CG blesky. Rozhodli sme sa teda vrátiť naspäť do Bratislavy a ako miesto pozorovania sme si vybrali Slavín, kde je výborný výhľad na mesto.
 

Počas cesty sme sledovali už množstvo bleskov a keď sme prišli na miesto, bola už v daždi Petržalka aj ďalšie južné časti mesta. Nad nami bolo vidieť ťažké mračná a tak nám bolo jasné, že búrka sa ešte ďalej vyvíja nad mestom. Smerom na Juh som stihol pofotiť aspoň krátky timelapse, keď sa poriadne rozpršalo a my sme sa išli šprintom skryť pod pamätník.

To už sa poriadne rozbehlo a okolo nás strieľalo množstvo bleskov, prevažovali však opäť CC blesky, no sem tam strelilo poriadnu ranu.
Lialo asi 20 minút veľmi intenzívne, keď dážď ustával, išiel som ešte porobiť nejaké zábery s výhľadom na mesto. Tam sa však nie je kde skryť a po chvíli snaženia sa zachytiť nejaké blesky nad mestom, sa opäť spustil obrovský lejak.

Predpokladal som, že to bude len krátkodobá záležitosť a tak som ostal fotiť. Dážď však dlho neustával, práve naopak, lejak bol čoraz hustejší a silnejší. Nejak som to riskol a nechal techniku aj seba moknúť, neskôr som sa snažil skryť aspoň pod krík, no logicky to moc nepomohlo 😀 . Bol som komplet premoknutý, no tešil som sa, že z toho bude zaujímavý timelapse. Keď dážď neustával, povedali sme si, že to zabalíme a prebehli sme k autu. Cestou domov sa ešte občas zablyslo a na rozlúčku, už v Petržalke, len pár sto metrov odo mňa strelil pravdepodobne CG+ blesk, ktorého následná rana musela prebudiť polovičku sídliska :D.

Pršalo ešte niekoľko hodín potom a Bratislava si v prevažnej časti mesta za nočné rošambo pripísala cca 30mm zrážok, čo je slušné číslo. Takéto situácie by sme si dali častejšie 🙂