Búrkové dni 8.5 – 10.5.2018

Miesto pozorovania: Bratislava a okolie
Pozorovateľ: Drobec, Richard Tóth,Peter Kulla, Ivan Škoda, Marek Bereš
Autor textu: Richard Tóth
 

Uplynulé 3 dni sa niesli v duchu presúvania sa výškovej tlakovej níže smerom na západ, cez územie Maďarska a Rakúska. Tento tlakový útvar spôsoboval za tieto dni viacero zaujímavých situácií. Cez strednú a západnú časť Slovenska sa vďaka tomu presúvali pásy zrážok, zpočiatku organizované pozdĺž JV prúdenia, neskôr však dochádzalo k ich rozpadu a vytvárali sa nové, izolované bunky, s veľmi silným vertikálnym smerovým strihom ( čo je v tomto prípade dosť bežným javom, nakoľko v spodnej, prízemnej vrstve bolo úplne iné prúdenie ako v hornej vrstve 4-6km). Ostatne to veľmi dobre ukazujú radarové snímky jednotlivých dní, na ktorých vidno ako sa zrážky postupne vysúvajú z jadier búrok a stáčajú sa na S až SV.

 
8.5.2018
Nevýrazné modelové parametre spred týždňa vystriedali veľmi odvážne odhady či už ICON-u, tak aj GFSka a GEM-u. Výšková tlaková níž podľa odhadov mohla dobre podporiť strih vetra, nielen smerový, ale aj rýchlostný. Prevažujúce JV prúdenie týmto odhadom nahrávalo do karát a tak sme očakávali prvé bunky už dakedy v obedňajších hodinách, ideálne v úrovni Maďarska. Ako býva zvykom, domnienky sa potvrdili, ale iba čiastočne. Bunky síce vznikali, ale ich postup bol spočiatku veľmi pomalý s rýchlym zanikaním. Až v neskorších poobedňajších hodinách sa začali vytvárať bunky už aj nad našim územím. Živšia diskusia sa rozprúdila pred 17:00 SELČ pretože aj na radaroch už bol viditeľný pás oblačnosti s viacerými drobnými jadrami, ktoré naberali na sile. Celkovo to však bolo všetko veľmi neorganizované a jednalo sa viacmenej iba o izolované bunky. Tesne po 17:00 SELČ sa už Bratislava mohla tešiť zo zrážkovo výdatnej búrky, ktorá určite mnoho ľudí potešila svojou štruktúrou v základni, najmä vďaka početným silným výstupným prúdom.

Nižšie fotografie od Mareka z Bratislavy.

9.5.2018
Všetko takmer ako včera, modely hlásia labilitu najmä na pohraničí Maďarsko, Slovensko, Rakúsko s indikáciou postupu prípadných búrkových formácií na SZ. Po rannej porade a kontrole všetkých dostupných aj nedostupných informácií predpovedám, že väčšina zaujímavostí začne naskakovať okolo 13:00 SELČ. Chalani sú trochu skeptický po včrajšku, nakoľko na krajnom JZ zostala pomerne stabilná vrstva vzduchu, ktorá by mohla prípadnú iniciáciu oddialiť, alebo až znemožniť. Do obeda sa v podstate nič nedialo, bolo niekoľko nevýrazných oblačností najmä v Maďarsku, ale inak ako sa vraví, pohodička a vyčkávacia stratégia. Ako mávnutím prútika to začalo byť zaujímavé po 13tej. Kto by to tušil, však? 🙂
Labilita dobrá, odhad zo sondáží vraví o dostatku energie v 12Z aj 15Z v oblasti Viedne. Prúdenie je takmer identické s tým včerajším, avšak s jednou zmenou – výšková tlaková níž sa presunula viac na západ, takže už razantnejšie ovyplyvňuje počasie na východe aj západe Rakúska. Nás však začínala čoraz viac zaujímať bunka, ktorá si vznikla trochu viac JV od Bratislavy. Prúdenie sľubovalo presun priamo na Bratislavu. Z Koliby mám dobrý výhľad väčšinou, tak som sa pobral na strechu, spraviť aspoň niekoľko fotiek ak to bude fotogenické. Predo mnou však bola len v diaľke modrá stena a kopa stromov. Začal som robiť timelapse najkôr bunky ktorá išla na Malacky, a potom aj tej, ktorá to rútila zatiaľ nezmeneným smerom na Bratislavu. To už bolo okolo 14:15 SELČ. Medzičasom sa ozval aj Drobec, ktorý už z mesta hlásil slabučký dážď. Spravil si cestu za mnou, pretože od neho videl, že to valí priamo ku mne. Aké sklamanie však bolo po jeho príchode, keď sme zistili, že opäť sa zopakovala situácia takmer každoročná, a vďaka Karpatom sa búrka zviezla viac na sever. Síce priniesla slabšie zrážky aj na Kolibu, ale jadro šlo severne od Bratislavy, opät smerom na Malacky. Podarilo sa spraviť len niekoľko fotiek a potom už bolo všetko preč.
 


 

Neskôr síce ešte vznikali jadrá v okolí Galanty až Trnavy, ale tie už mali takmer presne SZ postup, teda úplne mimo nás. Drobec mi volal medzičasom, že už je pri Kittsee, pretože mal vyhliadnutú bunku, ktorá vznikala v Maďarsku. Po niekoľkých minútach telefonátu a overovania možných postupov vyšlo, že bunka zanikne do niekoľkých desiatok minút a teda je zbytočné, aby šiel ďalej na juh, pretože by ho všetko obchádzalo západne.
 

10.5.2018
Dnešný deň sa niesol v pozitívnom duchu, nakoľko sme vedeli, že situácia v oblasti Rakúsko, Maďarsko, Slovensko a Česko je stále viac ako dobrá. Níž sa presunula už takmer na západný okraj Rakúska, no po jej okraji stále prúdil vlhký vzduch od Bosny a Slovinska. Sondáže a ich predpovede síce ukazovali pomerne vysoký CAPE na 12Z, no zároveň pripomínali rapídny úbytok po 15Z. Navyše prúdenie už spomalilo, takže sa dalo očakávať, že búrky ktoré vzniknú. budú už mať pokojnejší postup, a teda narastala šanca, že dôjde k zoskupovaniu existujúcich buniek, ak sa nejaké vytvoria. To by mohlo priniesť aj pekné sprievodné javy. Do obedňajších hodín to bolo opäť nezáživné, resp. by sa dalo povedať že až do zhruba 14:30 SELČ v blízkosti západného Slovenska nebolo nič zaujímavé. To sa však pomaly začínalo meniť. Drobec vytušil správny moment, a tak sa vybral aj so synom do Rakúska, na náš nový, a zatiaľ jeden z najlepších spotov ktorý máme neďaleko Nickelsdorfu. Spočiatku sledoval jednu bunku, no tá ako rýchlo vznikla, tak rýchlo sa aj rozpadla. Medzitým sa mu však v blízkosti vytvorila úplne iná, ktorú si spočiatku nevšimol, resp. po skúsenostiach z uplynulých dní jej nedával veľkú nádej. Aká chyba! V rámci niekoľkých minút mu došlo, že si to k nemu ženie veľmi dobre sformovaná búrka a tak neváhal ani sekundu a okamžite umiestnil na svoje miesto jednu sondu. Onedlho už k nemu dorazila takmer učebnicová húľava s nárazovým vetrom ( maximum v náraze 17,11m/s), ktorú nasledoval prudký dážď a chvíľu potom krúpy o veľkosti do 1cm. Viac už ale napovedia fotky a videá, rovnako ako aj namerané údaje, pri ktorých prekvapuje intenzita dažďa.

 
10.5.2018 – noc
Až do noci bunky šli okolo Bratislavy, pretože prevládajúce prúdenie nedokázalo odbúrať stabilnejšiu vzduchovú hmotu v oblasti. Neskoro v noci však už dorazila bunka aj k Bratislave, a tak ju ešte Drobec s Petrom a Ivanom sledovali, ak by náhodou mala nejaké silnejšie prejavy. Šlo však už iba o pomerne stabilnú bunku.