Búrka Žiharec 11.5.2018

Miesto pozorovania: Žiharec
Pozorovateľ: Richard Tóth
Autor textu: Richard Tóth

Dnes od rána sme mali s chalanmi rozprúdenú diskusiu, či po troch zaujímavých dňoch aj dnes bude niečo čo by stálo za to sledovať. Kontrolou modelov, najmä však sondáží sme sa utvrdili v tom, že by dnes opäť mala byť šanca na pomerne slušné búrky. Naznačoval to jednak dobrý CAPE, ale aj pomerne slabý strih vetra. Na základe nielen týchto parametrov sme usudzovali, že je dosť vysoká možnosť, že sa budú tvoriť stacionáry, teda búrky, ktoré ako keby stáli na mieste, čím by mohli spôsobovať prívalové dažde najmä na strednom Slovensku, rovnako ako aj vo východnej časti západného Slovenska. Keďže som mal nejaké vybavovačky ráno, posielal som chalanom fotku zo Salky, kde už okolo 10:00 SELČ bola vidno veľmi dobrá iniciácia a veľká kopa cumulov. Vrátil som sa späť do Dolného Chotára, a chystal sa robiť si svoje bežné veci, ktoré na mňa čakali, keď sa rozbehla diskusia o tom, že práve od Salky už nabiehajú bunky. Aká škoda že som tam nezostal! Ale nevadí. 🙂

Neskôr som to už trochu pozornejšie sledoval, a rozhodol som sa preventívne nahodiť meraciu techniku na auto. Okolo 14:30 mi volá Drobec, vraj je morda už na východ odo mňa. Dal som rýchlu otočku kúsok od domu aby som si potvrdil čo mi vravel. Áno, videl som síce černotu, ale nič také čo by stálo za výjazd. Drobec však neustúpil, a odporuil mi okamžitý výjazd na Žiharec. Vedel som že to bude boj s časom, nakoľko Žiharec mám zhruba 20 minút cesty, ak nenatrafím na komplikácie vo forme traktorov, kamiónov a pod. Našťastie cesta šla veľmi hladko a tak som hneď po príjazde pozapájal techniku a začal merania. Popritom som už začal fotiť a točiť nejaké zábery.

Radarové snímky veľmi dobre dokumentujú vývoj nových a zánik starých buniek.

Búrka postupovala veľmi pomaly, videl som niekoľko CG bleskov okolo jadra. Vietor sa držal pomerne stabilne na úrovni okolo 5m/s s občasnými nárazmi okolo 8m/s čo nie je nijak zaujímavé hoci štruktúra búrky vyzerala hrozivo. Videl som ako sa jadro, pomerne natiahnuté postupne rozpadlo na dve časti, pričom jedna postupovala ďalej na SZ a postupne strácala silu a druhá sa stáčala na Z, pričom sa tvárila, že možno ešte z nej dačo bude. Na tej časti ktorá smerovala na SZ, som tesne pred rozpadom videl aj potenciálnu tvorbu tromby, no už ako sa začínala konečne formovať do hladšej štruktúry, jadro sa rozsypalo a bolo po všetkom. Postupne sa približovala dažďová stena, ale vedel som že mám ešte kopu času, pretože prúdenie neumožňovalo rýchly postup búrok. Porobil som ešte zopár fotiek a keď už bolo jasné, že to slabne, volal mi aj Drobec, ktorý to potvrdil aj radarovo. Rozhodol som sa teda vrátiť na “základňu” domov. Cestou tam, aj cestou späť som samozrejme pútal pohľady ľudí v obciach, ale už som si na to zvykol. 🙂

 

Pod búrkou ktorá prešla okolo Žiharca sa dokonca vytvorila dúha, veľmi plochá, nízka. Po príchode som sa nestačil diviť, južne aj západne od mojej pozície boli obrovské cumuly, ktoré začínali rásť do CBčok. Hrmelo z nich jedna radosť. Chalani potvrdili že sa jedná o aktívne bunky. O čo väčšie bolo moje prekvapenie, keď mi Drobec dodatočne poslal animačku radaru, kde bolo jasne vidieť, ako ma dané búrky doslova preskočili. Nikdy predtým som ešte podobné správanie nezažil a tak som na to neveriacky pozeral.

Dnešný deň bol úplne super, síce som kvôli búrkam nestihol nič čo som mal naplánované, ale aspoň sa mi podarilo uloviť niečo zaujímavé a pod dlhšej dobe som opäť oprášil techniku.