Búrka Bratislava 23.4.2018

Miesto pozorovania: Bratislava a okolie
Pozorovateľ: Drobec, Ivan Škoda, Peter Kulla, Richard Tóth, Marek Bereš, Matys Rózsa
Autor textu: Richard Tóth

 

Prílev teplého vzduchu v strednej Európe za posledný týždeň mal dnešným dňom vyvrcholiť a aj vzhľadom na príchodziu tlakovú níž bolo jasné, že studený front, ktorý bude postupovať od územia Nemecka, Rakúska a Čiech, a bude ďalej pokračovať na východ až severovýchod až po Ukrajinu, môže na naše územie priniesť konvektívne zrážky, najmä vypadávajúce z búrok.
Sledoval som modely už niekoľko dní, avšak vždy boli výsledky veľmi skreslené, najmä čo sa týkalo odhadov iniciácie búrkových jadier mimo frontálnu líniu. Už-už to vyzeralo, že si na nejakú búrku počkáme až do neskorej noci, prípadne že sa vzhľadom na stabilnú vrstvu teplého vzduchu ani žiadne búrky na západe ani nevytvoria. Napokon bolo však všetko inak.

Ráno po príchode do práce som už klasicky otvoril dostupné modely, radar a satelit, aby som posledoval, čo blížiaci sa front práve robí. Dával som si dnes šancu, že aspoň niečo ulovím, najmä po dlhých zimných suchotách, a rovnako ako zvyšok tímu sme netrpezlivo čakali na vývoj situácie. O 6:30 SELČ som písal na náš portál chalanom, že Estofex už situáciu taktiež posúdil a vychádza mu rovnaká predpoveď ako nám. teda že môžeme očakávať búrky aj na Slovensku. Do kariet nám hral pomerne vysoký CAPE, v hodnotách 800-1100J/kg (v závislosti od modelu).  Čo ma však trochu odrádzalo, bol poslabší strih vetra, najmä v západnej polovici Slovenska, ktorý sa ani v priebehu viacerých behov modelov príliš nemenil.

Podľa radaru sa práve iniciovala jedna bunka SZ od Viedne, tak som si povedal, že ak vybehnem na strechu a omrknem situáciu naživo, nič za to nedám. Po príchode na strechu už bolo vidno oblačnosť typickú pre prichádzajúci front. Počas pozorovania sa tam zrazu objavil Drobec, ktorému to tiež nedalo a mal tušáka, že ma tam nájde. Tak sme hodili reč, posledovali stiuáciu a narobili niekoľko fotiek. Búka však postupne slabla, až sa napokon začala rozpadať a k nám priniesla iba závan chladného vlhkého vzduchu, ako to pri podobnej situácii býva vždy. Sledovaním dymu z komína na Slovnafte však bolo krásne vidno, ako táto prvá lastovička narušila inak stabilnú vrstvu, ktorá sa v okolí Bratislavy držala, a tak dala šancu neskoršiemu vzniku nových búrok príchodom frontu. To bolo okolo 8:30 SELČ.

 

Pobrali sme sa teda späť k svojim praconým povinnostiam a sledovanie počasia sme si presunuli na neskôr.
 
V priebehu dňa potom búrky začali vznikať najmä v západných Čechách a tak som tomu už nevenoval príliš pozornosť, nakoľko bolo vidno, že prúdenie sa zmenilo a z pôvodného JV smeru sa zmenilo na takmer V. Prevládalo naďalej pekné a slnečné počasie, a teploty sa opäť šplhali cez 25°C.  Vedeli sme všetci že večer až v noci dorazia búrky aj k nám, ak sa samozrejme nepresunú viac južne do Maďarska (Šoproň a okolie), čoho sme často svedkami pri tomto type podmienok. Cestou domov som si preventívne vzal so sebou bleskomer, predsa len, vedel som že výjazd asi pre mňa už dnes kôli povinnostiam nehrozí. Robil som na ňom pár úprav a tak som bol zvedavý, či to bude viesť k zlepšeniu merania alebo nie.

Už po 16tej sa blízko JZ hraníc Slovenska začala opäť vyvíjať konvektívna oblačnosť, ktorá postupne prerástla do Cbčka. Vývoj v počiatočných fázach veľmi dobre zachytil Marek v okolí mestskej časti Čunovo.
 

Okolo 20:00 už Drobec hlásil na internom chat-e že má nad sebou mordu, a že mu tam lietajú blesky okolo hlavy. Pohľadom na radar to bolo jasné – má tam búrku ako čert! Okamžite som zapínal merania a sledoval s nadšením prekvitajúcu konverzáciu tímu. Búrka to vzala pekne priamo cez Bratislavu, síce viac južne, no stále to postačovalo na zaujímavé sledovanie.

 

Chalani si užívali bleskovú show, mne meráky vykazovali prevažnú CC/IC aktivitu, ale našlo sa aj zopár CG výbojov, čo mi zároveň chalani v BA potvrdili vizuálne.

Takto situáciu zachytil Peter Kulla v Prievoze, na konci pripájam výrez grafu ktorý zachytáva aktivitu z detektora pri detekovaní CC/CG výbojov pre ilustráciu:

 

 
Drobec situáciu zachytil aj na video :
 

 

Matys Rózsa v Bernolákove veľmi dobre zachytil bleskovú show.