Súhrn roku 2017 z pohľadu Stormchasers.sk

Autor textu : Richard Tóth

Tento článok nebude zo zvyku popisovať búrky tohto roka, ako tomu bývalo pri iných článkoch.
Keďže máme za sebou celkom turbulentný rok, najmä vďaka, dovolím si povedať, veľkému comeback-u na stormchaserskú scénu, rád by som v niekoľkých odstavcoch zrekapituloval čo sa všetko udialo a zároveň by som na záver rád aj pokiaľ možno nadhodil plány do budúcnosti pre skupinu Stormchasers.sk.
Vráťme sa teda krátko do minulosti, aby sme si pripomenuli dôležité udalosti, ktoré viedli až ku dnešnému viac menej úspešnému fungovaniu Stormchasers.sk.

Písal sa rok 2009, niekde okolo skorého leta som na jednom auto fóre zbadal človeka, ktorý nejako podozrivo veľa básnil o počasí v odbornej rovine. Nedalo mi, a nakontaktoval som sa na neho, nakoľko som už niekoľko rokov aktívne sledoval búrky, a hľadal som vtedy niekoho ďalšieho do partie. Tým človekom bol Ivan Škoda. Po pár správach, ktoré sme si vymenili, som sa dozvedel, že on a jeho brat, spolu s ďalšími dvoma kumpánmi už taktiež nejaký ten piatok aktívne sledujú a dokumentujú búrky a všetko ostatné s nimi spojené. K tomu mali ešte kontakt na jedného v tej dobe ešte len mladého chalana ( ak si dobre spomínam tak 13 alebo 14 ročného), ktorý bol v modeloch a búrkach taktiež zbehlý.

A tak v krátkej dobe po intenzívnych diskusiách, vznikol v našich hlavách nápad, založiť oficiálne zoskupenie, ktorému sme dali pracovný aj prezentačný názov Stormchasers.sk. Tu sa oficiálne začala písať naša spoločná história ako taká. Postupne začali vznikať webstránky, aby sme vám mohli na nich naservírovať prvé články o zážitkoch z našich výjazdov. Snažili sme sa byť neustále v kontakte, nielen počas výjazdov, ale aj v súkromných životoch. Ja som pravidelne zvykol byť v Bratislave a tak nič nebránilo viacerým stretnutiam s ostatnými. Začal som tiež pracovať vo voľnom čase na projekte EMILiSS, ktorí mnohí z vás určite poznajú. Tento projekt slúžil na to, aby sme neboli len ďalšími v rade – teda iba fotografi a dokumentaristi búrok, ale aby sme pridali k našim pozorovaniam aj vedeckú hodnotu v podobe nameraných údajov priamo zo srdca pozorovaných búrok a javov. V priebehu rokov som tento systém neustále vylepšoval, pridával nové funkcie a hlavne testoval v teréne všetko tak často, ako sa len dalo.

Od Novembra 2009 sme začali byť aktívni aj na facebooku, ktorý vtedy ešte príliš rozšírený nebol. Pozorovania pribúdali, merania z čoraz viac búrok taktiež. Stránky sa vylepšovali a dolaďovali, pribudli rôzne funkcie ( napríklad sekcia s takmer realtime údajmi priamo z terénu, čo v tej dobe nebolo bežnou záležitosťou v porovnaní s dnešným IoT ekosystémom – to bolo pred 7 rokmi).

A tak prišiel až rok 2012, kedy som kvôli práci odišiel do Nemecka na pár rokov. Búrky som samozrejme sledoval stále, no projekt EMILiSS nebol vo fáze, kedy by som ho mohol mať v Nemecku so sebou a prispievať tak nejakými pozorovaniami. Ostatní členovia Stormchasers.sk naďalej búrky sledovali a dokumentovali, a ja ak sa mi darilo nájsť si čas, som sa snažil trochu manažovať webstránky. Časom však jeden z tímu odišiel do
zahraničia a medzi ostatnými vznikli drobnejšie rozbroje, ktoré tak trochu tím rozdeľovali. Na tieto veci som bohužiaľ nemal dosah z Nemecka a ani som o nich nevedel.

Rok 2016 však celému projektu zasadil veľmi tvrdú ranu. Nedopatrením sa v bežnom živote (áno, aj my sme iba obyčajní ľudia) zabudlo na hosting, a ako to už býva, kto neplatí, nič nedostane. A tak stránky začiatkom roku 2016 padli. O to horšie, že firma ktorá hosting viedla, nemala ani zálohu. V tíme bol chaos, a nevyzeralo to dobre, hoci členovia aj naďalej na búrky nezanevreli a aktívne sa snažili popri práci ich sledovať. Ja som už však bol späť na Slovensku avšak kvôli práci a súkromným záležitostiam, ktoré ma vyťažovali viac ako dosť, som nemal energiu na to, aby som sa mohol Stormchasers.sk venovať.

To všetko sa zmenilo v januári 2017, kedy som si povedal, že dosť bolo chaosu, že predsa nemôžeme sa takto ľahko vzdať a zanechať za sebou všetko, čo sme dovtedy vytvorili. A tak som opäť spojil tím dohromady, zakúpili sme nový bezpečný a stabilný hosting a prišlo na rad nemožné – znovu vytvoriť webstránky Stormchasers.sk, ktoré po diskusii s niekoľkými fanúšikmi na FB, som sa rozhodol ponechať v pôvodnom formáte, ktorý máte možnosť vidieť.

Chalanom som dal veľmi tvrdú úlohu – nájsť všetky články a zálohy, ktoré majú zo všetkých pozorovaní od roku 2009.
A že našli! Začali mi chodiť archívy a linky na stiahnutie niekoľkých gigabajtov dát. Vďaka sile internetu a jeho nástrojom, sa mi podarilo vypátrať a stiahnuť čo najväčšie množstvo textov k článkom, o ktorých som predpokladal, že majú veľmi dôležitú výpovednú hodnotu. Nespočítateľné desiatky hodín sedenia pred počítačom sa ani nedajú slovami popísať. Musel som sa naučiť pracovať s wordpresom, naučiť sa CSS a HTML aspoň základy, pretože čokoľvek čo som potreboval na stránku pridať/upraviť, som musel doprogramovať. Hodiny a hodiny práce s triedením textov, fotiek, videí. Hodiny nahrávania všetkých dát na web. Hodiny práce na článkoch a hektolitre vypitej kávy. Popritom všetkom, ešte chodiť do práce na 8-12 hodín. A sledovať búrky.

Ale stálo to za to!

Dnes tu máme vytvorenú sieť na rýchlu komunikáciu v rámci tímu, ktorá umožňuje zdieľať v tíme takmer čokoľvek a v reálnom čase, a ktorá nám začala neskutočne šetriť čas a umožnila nám aj rýchlejšiu vzájomnú orientáciu počas výjazdov.

Dnes tu máte pred sebou webstránky, ktoré síce neobsahujú úplne všetky články od roku 2009 ( niečo muselo v site zostať), ale stále na nich môžete nájsť množstvo materiálu z toho, čo pre nás začalo iba ako hobby zo zvedavosti a dnes úspešne pokračuje ako Hobby s veľkým H, ktoré prináša Vám, našim čitateľom zážitky z miest a situácií, kedy už ide o život.

Dnes sme na úrovni, kedy aj SHMÚ už nad nami nemávne iba rukou a s ktorým sa aktívne diskutuje o plnohodnotnej spolupráci.

Dnes tu máme 4 sondy do terénu s modernými a presnými prístrojmi, ktoré nám umožnili získať dôležité údaje z búrok pri výjazdoch.

Dnes máme v tíme už dvoch nových externých stormchaserov, ktorí nám dopĺňajú chýbajúce miesta na mape.

Dnes sa vám stále snažíme prinášať novinky na našich stránkach ( ako napríklad interaktívna sekcia, v ktorej máte možnosť sa dočítať viac o našich terénnych sondách, alebo nedávno zverejnená Chasemap, kde sú prehľadne zobrazené všetky naše pozorovania spolu s adekvátnymi článkami v mape).

Dnes opäť aktívne vyvíjam nové snímače, aby sme z búrok vydolovali v ďalšej sezóne ešte viac údajov. Či už pôjde o EM aktivitu na rôznych frekvenciách, alebo spresnené merania parametrov v čele búrky, prípadne meranie elektrických polí priamo v srdci búrky.

Dnes tu máme pred sebou vytýčený cieľ, od ktorého sa nedáme odradiť.

A nie je to všetko. V hlave mám ešte kopu zaujímavých nápadov, ako rozšíriť povedomie laickej verejnosti o meteorologických javoch, ktoré nás každý deň ovplyvňujú, a ktoré sú rok od roku extrémnejšie. Pretože chceme byť aj naďalej niečo viac, ako iba fotografi búrok. Chceme aktívne prispieť k tomu, aby následky týchto javov mali čo najmiernejšie dopady na obyvateľov.

 

Pretože Vy ste to, čo nás ženie vpred. Stovky fanúšikov na FB a ďalšie stovky čitateľov mimo FB sveta. Ďakujeme.